Йордан Вълчев – по стръмния път на разказваческото майсторство


Йордан Вълчев – по стръмния път на разказваческото майсторство
06 Юни 2019, Четвъртък


Писателят изпълнява умело мисията си „да българува", умишлено наблягайки на непознати страници от историческото ни минало

Автор: Борислав Гърдев

Йордан Вълчев извървява дълъг и стръмен път към писателското майсторство, ако и да е роден разказвач, прозаик новатор, дързък експериментатор, рушител на установени догми и стереотипи.

Той тръгва устремно в полето на прозата като ученик през 1939 г. във вестник „Ученически подем", публикува след четири години пътепис за остров Тасос в меродавния всекидневник „Мир", а на 22 години и все още недипломиран юрист издава първия си сборник с разкази „Боеве", излязъл на 20 декември 1946 г.

Това е стремитeлен пристъп, смел и отривист, подобен на ръководена от него атака на фронта. Той е упорит, талантлив, смел до безразсъдство и горящ от желание да пробие в литературата. Да се утвърди и спечели признание.

Познава родната художествена традиция в лицето на Страшимиров, Петканов и Йовков.Усеща промяната с утвърждаването на донесения от Съветския съюз социалистически реализъм, но с типичното си индивидуалистично вироглавие желае да следва собствен път в прозата. И независимо от утвърждаващите се нови норми, които са му чужди, да следва зова на сърцето си, своята творческа съвест и своето призвание.

Затова създава такъв необичаен, витален, шокиращ и неравнодушно приет сборник като „Боеве", в който Отечествената война е представена като кървава касапница и безсмислена за обикновения войник месомелачка. Като антихуманно и жестоко за редника изпитание, каквото е всяка водена война.

Това влиза в рязко противоречие с налагащата се митологема за освободителния характер на кампанията, която по съветски образец кой знае защо е наречена Отечествена. Това е разбиване от упор на утвърждаващите се нови догми и стереотипи. Една опасна смелост в едно жестоко, коварно и тесногръдо време.

Логично е, след дирижирания критически погром на асове като Павел Вежинов, Стоян Каролев, Емил Петров и Богомил Райнов, да последва не само скриването му от официалния литературен живот за 10 години, но и „превъзпитанието му" в българския Гулаг, чиято еманация е Куциян.

Но Вълчев е не само талантлив, но и жилав писател. Той доживява реабилитацията си с цената и на някои неизбежни за социализма компромиси. Те се отнасят преимуществено до поведението му на човек, знаещ мястото си в живота, но търсещ упорито място на трапезата и трибуната до богоизбраните. До утвърдените и наложени литературни корифеи, които се изучават в училищата и университетите.

„Боеве" се сдобива с преиздания от 1981 г. и 1990 г. и с култов статут „и ние сме имали литература на съпротивата“ – при това в нейния зародиш. А същевременно творецът не усеща, че с всяко преиздание, с допълненията, редакциите поправките и съкращенията разваля хубавия сборник, преобразява го в нещо конвертируемо и приемливо за режима, в част от традицията, приближавайки се опасно до облика на конфликтуващия с него Павел Вежинов...

Йордан Вълчев не само се съхранява като писател, но и търпи развитие. То, разбира се, не е само възходящо – свързано е и с поредица неудачи и откровени провали, които ги откриваме най-вече в сборника „Сватба" (1971 г.), но без тях не може да се роди шедьовърът „Родихме се змейове" (1969 г.).

За да създаде нещо ценно и значимо, Вълчев има нужда от стимул, цел и твърда почва под краката си, свързана с негови драматични преживелици и каверзни въпроси за рода и племето, които винаги са го вълнували от ранната младост до последните дни на живота му.

Социалистическата съвременност не е неговата стихия. Затова и неизбежно на нея посвещава най-слабия си и конюнктурен роман, всъщност цикъл очерци „Надбягване с пътищата" (1956 г.), а когато се опитва да разкрие непредубедено и с ироничен оттенък промените в живота на хората се сгромолясва в дребнотемието на съвременника си и стига до фейлетонните зарисовки на „Сватба", „Преквалификация на пола" и „Алиенация".

Навлезе ли в дебрите на близката ни и по-далечна история обаче, го обзема патриотичен плам, който запалва въображението му и ражда както дръзко-нестандартни, но интересни от евристична гледна точка трактовки като „Разминаване", „Дипломатически разговор" и „Капитан Томпсън" – така и необичайни и директно кореспондиращи с класиката.


Снимка: photoarhiv-todorslavchev.com

Мисионерската страст, с която писателят разнищва родната история намира за първи път своята адекватна реализация в цикъла „Отбясъци от сабя" от сборника „Сигнали за атака" (1969 г.). Към който и разказ да посегнем тук, установяваме с изненада, че представата ни за българската история е бледа и обременена с учебникарски предразсъдъци. А всичко е много по-различно и интересно. И най-вече е поднесено нестандартно и увлекателно.

Не усещаме кога сме погълнали един след друг разказите „Сигнали за атака", „Любовта на Исперих", „Сава Косерката", „№73", „Княгиня Мара" или „Капитанът от Петърч", но усещаме в себе си възхитата от повествователното майсторство на Вълчев и разбираме, че сме в плен на завладяващата интрига, на нешаблонните образи и конфликти, на авторските романтични страсти и блянове.

Писателят изпълнява умело мисията си „да българува", умишлено наблягайки на непознати страници от историческото ни минало, възвеличавайки народния дух и събуждайки патриотичния порив у всеки читател, който за него е и съмишленик.

И това не е празна надежда или смешен блян, тъй като наистина е важно тези му творби да достигнат до по-широк реципиентски кръг в онези години на показен „интернационализъм", когато все пак идва ред и на националното свестяване, на преоткриване на съдбовните мигове от родната ни история, на връщане към корените, към извечните и непреходни родни ценности в духа, манталитета, светоусещането и поведението ни, без които ние наистина рискуваме да се загубим като народ и държава.

Удря часът на писателя патриот и коренотърсач – ражда се магическият цикъл „Родихме се змейове" (1969 г.).

Но постигнатото от него все пак е неглижирано. И не става дума само за недадената му по право Димитровска награда, колкото за поставянето му умишлено на опашката на представителната редица национални първомайстори разказвачи.

Има защо – в сборника се отдава заслуженото на легенди и митове, свързани с родния край от по-близка и по-далечно минало, възвеличават се изконни ценности, свързани най-вече с героизма и патриотизма на кулчани, чието внушително обобщение е респектиращият образ на ген.Тепавичаров, ненатрапчиво, но ефективно се противопоставя славната история на унилото настояще, „царската" на „текезесарската земя".

А това е повече от предизвикателно. И трябва да се санкционира. То говори и за система, за тенденция, за следвана литературна политика за умишлено омаловажаване на писателските усилия и достижения.

И само силен дух и неподправен талант като Йордан Вълчев може да оцелее и се съхрани в подобна лепкава и задушаваща атмосфера. Да намери сили да продължи напред. Сам, порицаван и иронизиран. Но с мисия и цел в живота и литературата.

Препятствията, униженията, пренебрегването ще го стимулират към най-значимите му върхове в овладяване на трудната и хлъзгава територия на романа, независимо дали той тежнее към философското есе – „Исперих" (1969-1979 г.), или към епопеята на съдбовните мигове при покръстването и налагането на новата азбука в „Стъпала към небе" (1952-1990 г.).

В същата насока ще са и мисионерско-еверистичините му дирения, които получават завършения си модел в есеистичния сборник „Календар и слово" (1986 г.), плод на упорита и продължителна двадесетгодишна събирателно-изследователска дейност, изтъкната с основание от рецензентката му Маргарита Петринска.

В едно писмо до мен от 2 юли 1992 г. той с умиление си спомня какъв шедьовър му конфискува милицията преди да замине за Куциян. Той подробно ми описа сюжета на „Ефрейтора на площада" и аз наистина се вживях в тревожната атмосфера от края на 1944 г., когато в изблик на безумна смелост патриотът ефрейтор, олицетворяващ загиващото родолюбиво българско войнство, насочва оръдието си към щаба на Народната милиция на площад „Славейков", символ на зараждащата се тирания...

И съм се чудил – тогава , а и сега – защо писателят си губеше времето да ми припомня и преразказва нещо, което явно го е вълнувало и измъчвало с години, което е било носено от творческо му съзнание, за да отлежи и изкристализира, а не седна да го възстанови на белия лист в целия блясък и съвършенство, на което е способен като утвърден вече класик? Вместо това се оправдаваше с неотложни ангажименти и с наивната надежда, че текстът му ще бъде открит в милиционерското му досие...

А след това ме изненада с посвещение, което ми изпрати през същата година за новоизлязлата си книга „Царските разкази на Йордан Вълчев" (1991 г.) – един тъжен залез на писателски му талант, последен отблясък на някогашните му звездни върхове, нескопосно и ненужно начинание, в което нито композицията (механичен сбор от „Боеве" и „Родихме се змейове" , обединени с прясно написани очерци и мемоарни късове), нито пък качеството на новите му творби отговаряше на критериите и изискванията за стойностно и образцово четиво.

Това обаче бе писателският избор, последният му „прегледен и нареден" от него сборник. Не най-добрият, дори по-скоро рушащ и развенчаващ представата ни за мастития прозаик. Но днес от дистанцията на изминалите години го възприемам по-скоро като негова последна воля и като своеобразно прозаично завещание, колкото и тази констатация да звучи нелепо и несъстоятелно.

Писателят бе направил пълния си кръг. Усетил изчерпването си, реши да слезе от сцената подобаващо и с достойнство, връщайки се към безспорните си върхове от „Боеве" и „Родихме се змейове", допълвайки ги и разваляйки спомена и въздействието от тях с модната тогава , но и конюнктурна монархическо- носталгична струя.

Така е смятал за правилно и сигурно се е надявал точно с тази подборка да остане в историята на литературата ни като майстор-разказвач. А може би е отлагал голямото си завръщане за други, по-щастливи и плодотворни времена. Когато ще бъде и по-свободен, и не така обвързан с актуално-злободневната действителност и когато се е надявал да създаде поне още един сборник от ранга на „Боеве" или на „Родихме се змейове"...

За това само може да се гадае днес. Но би било хубаво и справедливо творецът да завърши своя земен път с такъв категоричен успех, мечта, която съдбата не му позволи да осъществи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки