8 чаши вода на ден поддържат оптимален воден баланс в тялото


8 чаши вода на ден поддържат оптимален воден баланс в тялото
04 Юни 2019, Вторник


Дехидратацията може да причини тревожност и депресия

Автор: Десант

Последните изследвания относно връзката между водата и хормоналния баланс показват, че дори 1-2% дехидратация могат да повлияят на основни процеси в тялото като усвояването на хранителните вещества и функциите на отделителната система, а също така да доведат до усещане за тревожност, депресия и стрес.

Водата играе ключова роля за функционирането на тялото. Тя може да помогне организма да се възстанови от физическото и емоционално напрежение, породено от напрегнатия начин на живот. Това се постига чрез промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи, заедно с изхвърлянето на други токсини. Водата подпомага също така регулирането на настроението (намаляване на тревожността, овладяване на депресията), тъй като насърчава оптималното функциониране на мозъка и в същото време регулира хормоналния баланс.

Често не осъзнаваме, че начинът, по който се чувстваме, всъщност се дължи на влиянието на определени хормони в тялото ни. Те от своя страна се регулират от фактори като прием на достатъчно вода, начин на хранене, физическа активност, социални интеракции, характерови нагласи, ценностни системи и др.

Така например, серотонинът е главният агент на усещането за щастие и удовлетвореност, както и на увереността и добрата себеоценка. Той се покачва, когато сме активни и постигаме целите си. Изследванията показват, че серотонинът има пряка връзка и с жаждата. Ниските му нива сигнализират за нарушения в правилната хидратация.

Окситоцинът е невропептиден хормон, който се отделя от хипофизната жлеза и отговаря за физическата близост и привързаността. Той стимулира социалните интеракции, които водят до удовлетворение. От друга страна това е хормонът, който сигнализира на тялото дали има достатъчно вода.

Другият невротрансмитер е допаминът, който е директно свързан с дейности, които ни носят удоволствия и награда. Той се повишава, когато сме горди от себе си, когато печелим или постигаме успех. Екстровертите, бивайки свръхдейни, преживяват  високи нива на допамин всеки ден. Именно при тях съществува риск от бърнаут, мании и тревожни състояния.

„Тъй като хормоните се пренасят от кръвта, един от бързите начини за регулацията им е пиенето на достатъчно количество вода. Познаването на признаците на дехидратация е от ключово значение. Ако изпитвате жажда, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни състояния, увеличете приема на вода през деня“ – коментира Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия (БИНАП).

Един от начините бързо да подобрите настроението си или да се успокоите, е да изпиете чаша вода.

Нуждата от прием на течности е индивидуална за всеки човек, но за поддържането на оптимален воден баланс в тялото се препоръчват поне 8 чаши вода на ден.

Необходимостта от консумация на вода се увеличава още повече при прием на лекарства, нездравословен режим на хранене (консумация на прекалено много сладки или пакетирани храни, фаст фуд, алкохол и др.), медицински заболявания или увеличени нива на психически и емоционален стрес.

Специалистите съветват да не подценяваме чувствата и емоциите си, а да се научим да ги управляваме чрез здравословен начин на живот, качествена храна, спорт и прием на достатъчно вода.




В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки