В странджанското село Българи запалиха нестинарския огън


В странджанското село Българи запалиха нестинарския огън
Снимка: Фейсбук
03 Юни 2019, Понеделник


Там днес празнуват по стар стил св. св. Константин и Елена

Автор: Десант

На 3 май странджанското село Българи празнува по стар стил св. св. Константин и Елена. В този ден се чества и празникът на населеното място.

По традиция вечерта нестинари влизат в огъня.

Това малко селце е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид.

От тук е и последната „истинска“ нестинарка – баба Злата, след смъртта на която обичаят замира за дълги години. Днес този уникален по своята същност зрелищен обред е възроден и може да се наблюдава на празника на с. Българи на 3 и 4 юни. Тогава жителите на селото почитат светците Константин и Елена, които са патрон и на църквата в селото. Тя е строена след Преображенското въстание като понастоящем има статут на паметник на културата във връзка с обичая нестинарство.

Според проф. Божидар Димитров, жителите му са преки наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната българо-византийската граница. Предполага се, че името произлиза от прабългарското племе „ургари“, на което била поверена тази задача.

В османотурски документи селото фигурира за първи път през 1454 г. – една година след завладяването на Константинопол. Впоследствие през втората половина на XVII век се появява в данъчните регистри на каза Анхиало.




В категории: Традиции , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
все Сапунки
04.06.2019 03:51:57
0
0
Конкурс - директори на БНТ. Ако журналистите не могат да защитят условия на труд - първо. тази електроника! и второ - програми и новини , само! все Сапунки??? _кькто и тази грозотия срещу БНТ, което е построено, "плаза" някаква ????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки