По данни на НИМХ се очаква повишаване на нивата на реките Марица и Тунджа


По данни на НИМХ се очаква повишаване на нивата на реките Марица и Тунджа
Снимка: Община Велико Търново
03 Юни 2019, Понеделник


Във връзка с валежите активираха Оперативното звено към МОСВ

Автор: Десант

Във връзка с регистрираните валежи през изминалото денонощие, както и обявено от НИМХ предупреждение от първа степен (жълт код) за интензивни валежи, придружени с гръмотевици в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, София, Пазарджик и Пловдив, е активиран 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към Министерството на околнат среда и водите (МОСВ) и в четирите Басейнови дирекции в страната.

Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите и реките по поречия с данни за критични нива и аварийни ситуации, данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за  засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Съгласно данните за 3 юни, язовирите, които се наблюдават в МОСВ, имат свободни обеми за поемане на по-високи води. Към момента не се налага контролирано изпускане на язовири като превантивна мярка, тъй като няма язовири със запълване над 90%.

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, като  ежедневно следи състоянието им. Процентът на запълване на обемите на комплексните и значими язовири към днешна дата е 66,6%. За сравнение този процент за същия период през миналата годината е бил 78,6%, което е с около 12% по-малко от предходната година.

Процентът на запълване на язовирите с питейно-битово предназначение е 76,4%, което е добре предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода.

Процентът на запълване на язовирите с основно предназначение напояване е 50,6 % от общия им обем, а съответно на енергийните язовири - 76,2 % от общия им обем, като са поставени определени за поддържане обеми за поемане на очакван приток, посредством работа на ВЕЦ и/или облекчителни съоръжения. За язовирите от каскада „Арда“ са поставени определени обеми в месечен график (80% запълване), с цел поемане на очакван приток и защита от вредното влияние на водите.

По данни от Басейнова дирекция регистрирано e повишено ниво на река Янтра при Велико Търново, като критичен е участъкът на реката около историческата църква „Св. 40 мъченици” в града, както и при моста между селата Първомайци и Горна Оряховица. Няма излизане на води извън речното корито.

По данни на НИМХ се очаква повишаване на нивата на реките Марица и Тунджа, като река Тунджа вече е достигнала жълт код на предупреждение.

В МОСВ няма постъпила друга информация за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки