Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта


Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта
31 Май 2019, Петък


Само преди ден ръководената от зам.-председателя на НФСБ комисия разгледа доклад за оценка на въздействието на Закона за противодействие на корупцията

Автор: Десант

„Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това, че осветли, че извади на показ имуществото и доходите на хората от висшите и средни етажи на властта – това, че вече всеки един гражданин, медия или неправителствена организация може да влезе в сайта, да види декларацията за имущество, да сравни“.

Това заяви зам.-председателят на НФСБ и председател на Антикорупционната комисия в парламента Борис Ячев в отговор на журналистически въпроси днес.

Само преди ден ръководената от него комисия разгледа доклад за оценка на въздействието на Закона за противодействие на корупцията.

„Поръчахме изготвянето на тази оценка на Националния център за парламентарни изследвания с ясното съзнание, че е още рано, тъй като обикновено такава оценка се прави между 3 и 5 години от началото на действието на закона. Но го направихме заради силния публичен интерес и обществените очаквания, че са необходими промени“, посочи Борис Ячев.

Анализът отчита 61 % доверие, очаквания, които хората имат, че държавните институции могат да се справят чрез законодателни инициативи и административни мерки с проблема „корупция“.

На второ място се отчита това, че има висока за Европа степен на информираност у хората. Висок процент от тях се оказва, че знаят за КП КОНПИ и в частност – за закона.

„Дори беше направено сравнението, че докато между 4 и 7 % са чели Конституцията, то тук – три пъти повече е процентът на хората, които са прочели нещо и знаят за Закона за противодействие на корупцията", посочи Борис Ячев.

Предстои докладът да бъде изпратен, заедно с изводите и препоръките, на всички институции, които имат отношение към работата по противодействие на корупцията.


В категории: Политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
кометар сапунка
31.05.2019 19:20:19
1
0
И коментарът е сапунка!!! Нищо не казвате по тозизакон. Едно, две, три... Кратко, ясно и т.н... Толкова години - сапунки!!! не сме толкоз прости!!! Сапунки не се вълнуваме.
1
Политики Сапунки
31.05.2019 19:12:04
1
0
Политики - сапунки!!! Само сапунки.... Нищо друго!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки