Археолози отриха следи на Дракула в Свищов


Археолози отриха следи на Дракула в Свищов
30 Май 2019, Четвъртък


Няма никакво съмнение, че Влад Цепеш е участвал в обсадата на града, категоричен е Николай Овчаров

Автор: Десант

Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост "Калето" в Свищов. Според него откритите артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Дракула, през 15 век и доказват неговото пребиваване в крепостта. Подробности бяха огласени на пресконференция на мястото на разкопките тази сутрин.

"Историята на свищовската крепост е много дълга. Това, която зрителите виждат, е една представителна извадка. Имаме частично запазен надпис от 4-ти век, от римския период. Преминаваме през българския период, 13-14-ти век, когато е било построено това укрепление, с монети на Иван Александър, на Иван Шишман, на византийски императори”, обясни Николай Овчаров.

Сред находките има и гравюри от османския период, които са от началото на 19-ти век.



"Интересният момент е, че от османския период намерихме гюлета. Радваме се на тези малки гюленца, защото те са от кулеврини. Това са най-ранните оръдия, които са характерни до 15-16-ти век. Това е точно времето на Влад Цепеш. Няма никакво съмнение, че тези малки гюленца са свързани с обсадата от 1461 г.", посочи още Овчаров.

Преди десет дни професор Николай Овчаров започна археологическите проучвания на средновековната крепост "Калето" в Свищов.

Според хрониките, крепостта е била известно време "българската" резиденция на граф Дракула, както и една от последните героични крепости на цар Иван Шишман, посочиха от Община Свищов, цитирани от БТА.

Разкопките са финансирани с 30 хиляди лева от община Свищов и ще продължат месец.


В категории: Новини , История , Културен Десант , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки