Фонд „Земеделие“ бави плащания за извършени доставки по схема „Училищен плод“


Фонд „Земеделие“ бави плащания за извършени доставки по схема „Училищен плод“
Снимка: schoolfruit.dfz.bg
29 Май 2019, Сряда


Служителите и работниците, доставчиците на продуктите и фирмите, наети от „Ню Проджектс консулт“ ЕООД за раздаване на плодовете, разкриват подробностите по случая

Автор: Десант

Служителите и работниците, доставчиците на продуктите и фирмите, наети от „Ню Проджектс консулт“ ЕООД за раздаване на плодовете по схемата „Училищен плод“, разпространиха писмо, в което алармират за забавени неизплатени задължения на Държавен фонд „Земеделие“ за извършените от тях доставки. 

„Ню Проджектс консулт“ ЕООД е одобрен заявител съгласно Акт за одобрение изх.№ 01-2600/5426 от 16 октомври 2018 г., издаден от изпълнтелния директор на ДФ „Земеделие“ за извършване на доставки по схема „Училищен плод“, финансирана от ЕФГЗ и националния бюджет.

Съгласно чл.19, ал.4 от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, ДФ „Земеделие“ изплаща одобрените суми на заявителя в срок от 3 месеца от подаване на заявка за плащане по схема „Училищен плод“, доставени в изпълнение на издадения акт за одобрение.

До този момент обаче от ДФ „Земеделие“ не е постъпило плащане на заявените разходи за възстановяване на извършените доставки от самото начало на схемата за учебната 2018/2019 г., въпреки че същите са заявени ежемесечно от „Ню Проджектс консулт“ЕООД.

На 23 май тази година одобреният заявител отправи покана за доброволно плащане към Фонда за изплащане на заявените и дължими разходи за възстановяване за месеците ноември и декември 2018 г.  и за януари 2019 г., които са в забава вече 3 месеца. Отговор няма.

„Недоумяваме как е възможно държавата чрез ДФ „Земеделие“ да поеме ангажимент към децата и учениците в 800 учебни заведения на територията на РБългария като одобри заявител за извършване на доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти и да не ги изплати. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет" - пишат от екипа на „Ню Проджектс консулт“ ЕООД в писмото си.

В него те се обръщат към премиера и министрите на финансите, на земеделието и на образованието и науката с призив да се изплатят забавените от ДФ „Земеделие“ дължими разходи за възстановяване на вече извършени доставки по схема „Училищен плод“, съгласно посочения в чл.19, ал.4 от Наредбата законоустановен срок.

В противен случай от „Ню Проджектс консулт“ са категорични, че ще предприемат законоустановени действия за принудително събиране на дължимите суми от учебните заведения, на които фирмата и нейните подизпълнители са доставили плодовете и зеленчуците съгласно издадения акт за одобрение.

„Ню Проджектс консулт“ ЕООД е търговско дружество и производител на плодове и зеленчуци и няма задължение като одобрен заявител да кредитира държавата за прилагане на схеми, финансирани от ЕФГЗ, посочват още от дружеството. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки