Войнишкият химн „Велик е нашият войник" и неговият автор


Войнишкият химн „Велик е нашият войник" и неговият автор
28 Май 2019, Вторник


На 27 май се навършиха 135 години от рождението на Константин Георгиев Попов, написал текста на безсмъртния марш

Автор: Дина Харизанова

На 27 май се навършиха 135 години от рождението на Константин Георгиев Попов – авторът на песента „Велик е нашият войник”. Той е роден на тази дата през 1884 г. в Казанлък.

През Първата световна война завършилият Военното на Негово величество училище е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк, в чиито редици като поручик участва в победоносните сражения на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия на Македонския фронт при Равна, Вина и Лясковик, Ботум, Дрин и Струга.

След войната той се отдава на активна журналистическа дейност, като работи и като счетоводител и преводач в българските легации в Париж и Брюксел.

Във френската столица Константин Попов се подвизава в средите на руската интелигенция и продължава да пише поезия и да прави преводи.

През 1936 г. заминава за Чехословакия, където е назначен за вицеконсул на България до смяната на режима. Тъй като отказва да положи клетва на комунистическото правителство, е осъден на смърт. През 1949 г. избягва от Чехословакия и се заселва във Франция при дъщеря си Надежда и съпруга й Борис Лоски. Умира в Тур (Ендр и Луар) на 16 февруари 1954 г., на 70-годишна възраст.

Неговият зет Борис Лоски е виден френски искуствовед, историк и мемоарист. Той е син на Николай Онуфриевич Лоски (1870—1965) — руски мислител, религиозен философ и един от основателите на интуитивизма във философията.

Любопитно е да се отбележи, че в периода 1945-47 г. Борис Лоски е назначен за „офицер по изкуствата" при френското окупационно правителство в Инсбрук и се занимава с издирването на предмети от областта на френското изкуство, изнесени от нацистите в Австрия.

Но да се фокусираме върху личността на Константин Георгиев и създаването на „Велик е нашият войник".

Той пише текста през септември 1916 г., докато е на позициите по склоновете на Галичица при Охридското езеро. Мелодията за безсмъртната българска войнишка песен е дело на редника в 23-ти полк на Осма пехотна Тунджанска дивизия Михаил Шекерджиев. По време на войната тя се утвърждава като химн на 23-ти пехотен Шипченски полк.

На 31 май 2001 г. маршът е обявен за химн на Българската армия. 

На 10 юни 2009 г. в родния град на Константин Георгиев – Казанлък, тържествено е открита паметна плоча, посветена на създаделите на „Велик е нашият войник". Пред входа на казармите на 61-ва Стрямска механизирана бригада пък са поставени табели с името на площада, който е преименуван на  „Подпоручик Константин Георгиев”.

През 2016 г. бе валидирана пощенска марка в блок и специален пощенски печат, посветени на 100-годишнината от създаването на армейския химн.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки