Анани Явашов – ботаникът археолог


Анани Явашов – ботаникът археолог
Снимка: lostbulgaria.com
23 Май 2019, Четвъртък


На 25 май се навършват 85 години от кончината на този виден български просветен деец от 80-те години на XIX век до 30-те години на ХХ век

Автор: Атанас Коев

На 25 май се навършват 85 години от смъртта на Анани Явашов – български просветен деец от 80-те години на XIX век до 30-те години на ХХ век; ботаник и археолог, член на Българското книжовно дружество (днес БАН). Негови внуци са актьорът Анани Явашев и светноизвестният художник Кристо (Христо Явашев).

Бъдещият учен е роден на 1 октомври 1855 г. в Разград, където първоначално учи в местното класно училище. Още от малък той проявава интерeси към ботаниката, химията и нашата история, което по-нататък определя насоките в неговото научно развитие.

След като завършва гимназия, Анани Явашов заминава за Прага, където се записва да следва химия в Пражкия университет. Когато се дипломира, се завръща в България и се отдава на учителската професия. В продължение на дълги години работи като учител и като училищен инспектор в различни градове на страната.

Покрай това, се занимава с ботаника и с археологически проучвания, най-вече в родния си край.

През 1887 г. Явашов полага основите на музейното дело в Разград, като основава местен музей. Впоследствие през годините той активно подпомага неговата дейност и съдейства за развитието му. През 1922 г. създава Археологическо дружество в родния си град.

Заради широката си научна и изследователска дейност през 1898 г. разградският учен е избран за дописен член на Българското книжовно дружество, днес БАН, като от 1900 г. е негов действителен.

Анани Явашов умира на 25 май 1934 г., на 79-годишна възраст. Той оставя богато научно наследство, като по-важни негови трудове са: „Принос към народната ботаническа медицина“ (1905 г.), „Разград. Неговото историческо и археологическо минало.“, Част I. (1930 г.), „Текето Демир баба“ (1934 г.) и др.

Със своята научна дейност видният разградски учен оставя трайна диря в развитието на българската ботаническа наука, а също в областта на археологическите проучвания, историята и краезнанието.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки