Ново лечение на инсулт в УМБАЛ Бургас върна живота на Злата Петкова


Ново лечение на инсулт в УМБАЛ Бургас върна живота на Злата Петкова
22 Май 2019, Сряда


81-годишната жена, приета полуобездвижена и със загубен говор, вече е изписана от болницата без никакви последствия

Автор: Десант

Ново лечение на инсулт - т.нар. тромболиза, върна живота на Злата Петканова от бургаския комплекс "Славейков". 81-годишната жена, приета полуобездвижена и със загубен говор, вече е изписана от болницата без никакви последствия.

Причината e бързата реакция на няколко екипа, които успяват в рамките на златния стандарт да проведат модерното лечение, което засега се прилага в много малко болници. Тромболизата е процедура, която лекува исхемичен мозъчен инсулт - когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Венозно се влива медикамент, който разтваря тромба и отпушва съда.

"Благодаря сърдечно на всички лекари в УМБАЛ Бургас, да са живи и здрави да спасят още много хора! Благодаря и на моята снаха Пепа, която реши бързо да отиваме в болницата", разказва спасената пациентка. "В събота и неделя с мъжа ми бяхме на вилата. В понеделник рано сутринта се изкъпахме и смятахме да ходим да пазаруваме. Изведнъж кихнах. Опитах се да кажа нещо, но не мога! Нямам глас! Лявата ми ръка се схвана! Мъжът ми каза да легна да си почивам, обаче снахата реши да ходим до болницата. Случих на лекари и на снаха. Чувствам се много добре", разказва пациентката.

Тромболизата е модерно лечение, което дава добри резултати, когато се извърши бързо - до 3 часа от инсулта. Тя има и рискове, като най-сериозният е пациентът да претърпи кръвоизлив. Затова екипността и действията в синхрон са особено важни за успешния изход.

В случая на г-жа Злата, освен бързата реакция на снаха й, щастливият изход от ситуацията се дължи и на синхронната работа на екипи от Спешно отделение, Образна диагностика, Реанимация и Неврология.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки