Проф. Владимир Овчаров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“


Проф. Владимир Овчаров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
22 Май 2019, Сряда


Той е професор по анатомия, хистология и цитология, а преподавателската му дейност в български и чуждестранни висши медицински училища продължава 49 години

Автор: Силвия Горанова

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на акад. проф. д-р Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и образование.

Д-р Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология, а преподавателската му дейност в български и чуждестранни висши медицински училища продължава 49 години.

Носител е на редица награди, дипломи и грамоти за изследователската си дейност и приноса си за развитието на медицината. Два пъти е избиран за „Лекар на годината“ от Български лекарски съюз - през 2003 г. за заслуги в областта на медицината, а през 2007 г. получава голямата награда за цялостна дейност.

Носител е на Златен медал „Алберт Швайцер“ на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“. През 2014 г. е избран за „Лекар на Югоизточна Европа“ от The Southeast European Forum, а през 2018 г. е награден с орден Ave vitae на International Public Health Coordination Committee of Eurasian Medical Association.

В своето професионално развитие акад. Овчаров прави научни изследвания в различни области - невробиология, невроморфология, развитие и полови различия на централната нервна система, клетъчна биология, клетъчни мембрани, сърдечно-съдова система, двигателен апарат.

Освен научни достижения, акад. Овчаров има принос и за развитието на академични структури, като по негова инициатива са създадени Факултетът по обществено здраве към Медицински университет - София и департаментът по езиково обучение и студентски спорт.

Акад. Овчаров е заемал високи постове във висши учебни заведения и редица български и международни научни организации - ръководител на катедра, ректор на Медицински университет - София в периода 1999 - 2008 г., председател на Българска национална академия по медицина, председател на Българското анатомично дружество и други.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ira
22.05.2019 14:35:45
2
0
Имах удоволствието да ми бъде преподавател. Невероятен човек!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки