Паметен знак ще напомня за загиналите в няколко войни от с. Брашлян


Паметен знак ще напомня за загиналите в няколко войни от с. Брашлян
21 Май 2019, Вторник


Патриотичната инициатива е подкрепена лично от председателя на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов

Автор: Светлана Николова

Странджанското село Бръшлян е единственият архитектурен резерват в Бургаска област. Населеното място се посещава от хиляди български и чуждестранни туристи през цялата година.



Няколко паметни плочи в чест на участниците в Илинденско – преображенското въстание напомнят за славното минало на този край. За загиналите през войните бръшлянци паметен знак обаче няма. В тази връзка местните жители са подели инициатива, с която тази грешка да бъде поправена.



„Свидни жертви са дадени през Балканската война, Първата световна война и Втората световна война. Общо загиналите от село Бръшлян са 16 човека, чиято памет сме длъжни да поченем“, казва Вълчо Чайков от с. Бръшлян.

Сред инициаторите е и Киро Георгиев на 85 години, който е готов да дари 500 лева за изграждането на паметния знак. Сред имената на загиналите е и това на негов първи братовчед.


Валери Симеонов е основен дарител на средствата за построяване на паметника на ген. Колев в Добрич

Идеята е подкрепена лично от председателя на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов, който на драго сърце е поел ангажимент да съдейства за осъществяването на патриотичната инициатива.

Припомняме, че със съдействието и финансовата подкрепа на Валери Симеонов, НФСБ и телевизия СКАТ в цялата страна са изградени редица паметници, сред които са мемориалните комплекси на ген. Иван Колев в Добрич, на Добричката епопея в с. Козлодуйци, на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново, няколко паметника на Васил Левски и на Николай Хайтов и още много други.

„Доста отдавна се говори за тази плоча. Има няколко в селото, но те не са пълни, липсват имена. Доколкото знам, Валери Симеонов е поел ангажимент, което означава, че ще стане работата“, казва Георги Стаматов от Бръшлян.

От Инициативния комитет са направили справка във Военния архив във Велико Търново. Имало е няколко сгрешени имена, сред които е било и това на дядото на Чайков. Всички грешки вече са поправени.



Едно от местата, където може да бъде поставена паметната плоча, е пред двора на църквата „Св. Димитър“, която има над 300-годишна история. За това се договориха представители на Националния фронт в Бургас и кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

На 17 май Вълчо Чайков, общинският съветник от Бургас Ивайло Вагенщайн и областният координатор на НФСБ Иван Кузманов входираха докладна записка за реализиране на патриотичната инициатива.

„С най-голямо удоволствие подкрепям идеята на партията на г-н Валери Симеонов да се издигне паметна плоча в с. Бръшлян. Тези хора са дали живота си, затова заслужават уважение“, каза Илиян Янчев.



От Инициативния комитет обещават, че паметнта плоча ще бъде готова за празника на селото през август тази година.


В категории: Общини , История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки