Десислава Танева и Младен Маринов огледаха щетите от градушките в Свищов


Десислава Танева и Младен Маринов огледаха щетите от градушките в Свищов
21 Май 2019, Вторник


До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани

Автор: Десант

"Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи". Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от НОВА.

Тя е там заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Двамата пристигнаха тази сутрин в Свищов, за да извършат оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи.

„В района, в който се намираме, паднаха градушки, после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи“, заяви министър Танева.

По думите й още на втория ден след избирането й за министър са направили Управителен съвет на ДФ „Земеделие“. „Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет. Изплатихме вече обработените протоколи, които бяха за миналата година. До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани“, обясни още земеделският министър.

Танева заяви, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено. „В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане – на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 000 заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна“, коментира тя.

„Още вчера, след настъпването на бедствието в района на Свищов, МВР и специално пожарно-аварийните екипи работим съвместно с кмета в помощ на местните хора. За радост няма пострадали, но са нанесени сериозни разрушения на инфраструктурата – пътна и  железопътна. Ще направим детайлен обход на място. Задвижена е процедурата за оформяне на необходимите документи и преписка, за да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии, от фонда, предназначен за възстановяване, да бъде включена помощ за общината”, коментира министър Младен Маринов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки