Кой режисира циганския бунт в Бургас?


Кой режисира циганския бунт в Бургас?
21 Май 2019, Вторник


Ромите от квартал Кумлука искат общината да им плати задълженията за водата към ВиК

Автор: Силвия Горанова

Няколко имена изпъкват в добре организирания цигански протест, който и в момента продължава на площада пред сградата на Община Бургас. Две от тях са на ромските лидери Йордан Фратев и Румен Чолаков. Слави Ангелов пък се казва мъжът, внесъл вчера уведомление в канцеларията на кметството за провеждането на днешната демонстрация.

Нито един от тримата обаче няма достатъчно ресурси, за да обезпечи организацията. Над 250 цигани от квартала са докарани под строй на площад „Атанас Сиреков“, осигурени са им грамотно написани плакати, без нито една правописна грешка. Прави впечатление, че мургавите, които ги развяват обаче, не могат да ги прочетат.

Циганите настояват до края на деня да им бъде пусната водата. Те дължат на ВиК над 100 хил. лева, които нямат намерение да платят. Някой им подшушнал, че от Европейския съюз били отпуснали 150 000 лева, с които да им бъдат уредени задълженията, но кметът на Бургас Димитър Николов си ги бил прибрал за себе си.

Задкулисните организатори са наели и адвокат, който е на площада заедно с циганите. Казва се Димитър Вълчев. Отказва да даде информация кой го е наел, но пък развива абсурдна теза. ВиК, според него, претендирало за плащане на сериозната сума, но реално от ръковоството не били предоставили никакви доказателства. По думите му трябвало да се уточни за кои задължения не е изтекъл давностният срок от 3 години, ако имало такива с изтекла давност – да се отпишели.

От ВиК Бургас многократно уточниха, че задълженията са натрупани по няколко индивидуални партиди, които са били ползвани от живущите в гетото. Те реално никога не са заплащали водата си, независимо от мерките и предупрежденията, които са отправяли от водното дружество.

Сред множеството на очи се наби и руса жена, която се представя с името Весела Димова. Живеела в Германия и била ромска правозащитничка. От името на протестиращите тя заплаши Димитър Николов, че циганите от Кумлука няма повече да работят в почистващата фирма „Титан”.

Въпреки призивите в социалните мрежи вчера българите в морския град да излязат на контрапротест, на площада пред общината имаше само малка групичка от десетина младежи, охранявани от двойно повече полицаи. Възмущението от наглостта на мургавите да оказват със сила натиск да им се предоставя услуга, която не плащат, ще си остане само във Фейсбук.

Остава и основният въпрос – кой режисира циганския бунт. Надяваме се компетентните органи да намерят отговора възможно най-бързо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки