Съкровището на хан Кубрат гостува в Бургас за Нощта на музеите


Съкровището на хан Кубрат гостува в Бургас за Нощта на музеите
Снимка: РИМ-Бургас
17 Май 2019, Петък


Децата от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ пък са подготвили изненада за посетителите на Природонаучната експозиция

Автор: Десант

Бургазлии ще могат да се докоснат до блясъка на Велика България в Европейската нощ на музеите – 18 май.

Изложбата „Споменът за Велика България“ ще гостува в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. А. Богориди 21) за втори път поради големия интерес на посетителите. В нея са представени най-впечатляващите предмети от съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина – златните пръстени на хана с неговото име, жезъл, златни бокали и кани, златен ритон, златни накрайници и апликации от ханския колан и мн. др. Те са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в музея „Ермитаж“ в Санкт Петербург.

Експонатите са собственост на Национален исторически музей-София и са изработени специално, за да може родната публика да се докосне до историята на прабългарите. Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно съкровище, открито до този момент в Европа. То е съставено от златни и сребърни предмети с обща тежест 76 кг., които красноречиво илюстрират изключителната икономическа мощ на държавата на кан Кубрат, известна в историческите извори като „Велика България“.

Нощта на музеите в Бургас – 18 май, събота, ще започне в 18:00 часа от Археологическия музей. Четирите експозиции на РИМ-Бургас са подготвили богата програма с демонстрации и забавления.

Децата от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ са подготвили изненада за посетителите на Природонаучната експозиция. Те ще раздадат изработени от тях макети на различни видове животни и растения, придружени със специални QR кодове. По този начин всеки посетител може да научи нещо повече за своя късмет, сканирайки го с мобилното си устройство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки