Заради нова наредба: Пренареждат външните тела на климатиците по фасадите на сградите


Заради нова наредба: Пренареждат външните тела на климатиците по фасадите на сградите
16 Май 2019, Четвъртък


Столичани имат три години срок да се приведат в ред

Автор: Десант

Столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат в приличен вид. 

Това предвижда нова наредба за градската среда в София, съобщи главният архитект на общината Здравко Здравков, цитиран от Нова ТВ.

Гражданите ще имат възможност да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.

Централни улици в града пък трябва да придобият унифициран вид. Готови са проектите за „Граф Игнатиев”, „6 септември” и „Цар Шишман”. 

„Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие”, обясни архитект Здравков.

Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.

Според план „Максимум” наредбата трябва да влезе в сила от 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки