Диригентската палка на Емил Чакъров и фракът му влизат в бургаския музей


Диригентската палка на Емил Чакъров и фракът му влизат в бургаския музей
16 Май 2019, Четвъртък


Дарява ги неговата учителка и биограф Радка Памукова

Автор: Десант

Радка Памукова - учителка и биограф на гениалния диригент Емил Чакъров, дари на музея в родния му град - Бургас, неговата диригентска палка, фрака на маестрото, с който през 1971 г. печели конкурса Караян, както и ценна лична кореспонденция между него и дарителката. 

По думите на директора на бургаския музей Милен Николов редица музеи и институции са се свързали с г-жа Памукова да им предостави експонатите, но тя е избрала те да останат в Бургас.



Емил Чакъров е определян като „гений" и покорява световните сцени едва 25-годишен. Той е най-младият лауреат на конкурса на легендарния Херберт фон Караян, на когото е ученик, а по-късно и асистент.



Талантливият бургазлия има честа да дирижира едни от най-престижните оркестри в света - Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестъра на Цюрих, Кралския филхармоничен оркестър на Фландрия в Антверпен, Чешкия филхармоничен оркестър, Ленинградската филхармония...

Отива си от този свят едва 43-годишен. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки