ЕК предлага допълнителни 100 милиона евро за програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“


ЕК предлага допълнителни 100 милиона евро за програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“
15 Май 2019, Сряда


Очаква се предложението да бъде одобрено от Европейския парламент

Автор: Силвия Горанова

След споразумението между Европейския парламент и Съвета за бюджета на ЕС за 2019 г. Европейската комисия предлага да се добавят 100 милиона евро за водещите програми на ЕС „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“. Тези допълнителни средства ще спомогнат за укрепването на реакцията на ЕС на ключови предизвикателства, като изменението на климата и допълнителното адаптиране на образованието към потребностите на пазара на труда.

80 милиона евро от тези допълнителни 100 милиона ще отидат за свързаните с климата научни изследвания в рамките на „Хоризонт 2020“, програмата за научни изследвания и иновации на ЕС. Парите ще допринесат за амбициозната цел 35 % от бюджета на „Хоризонт 2020“ да бъдат отделени за свързани с климата изследвания.

Останалите 20 милиона евро ще се изразходят за подкрепа на програмата на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа — „Еразъм+“. Тези допълнителни средства ще спомогнат и за изграждането на европейски университети — нова инициатива на ЕС и крайъгълен камък на европейското образователно пространство до 2025 г. До 2021 г. ЕС иска да създаде 12 европейски университета, в които студентите ще могат да придобият диплома чрез комбиниране на обучение в различни държави от ЕС.

Днешното предложение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки