Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт у нас


Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт у нас
10 Май 2019, Петък


На 17 май в редица градове на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации

Автор: Силвия Горанова

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%.

И в България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%.

Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е подмладяване на болестта. 

Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. 

Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.

Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

За 13-ти пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България,  Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др.

Кампанията ще отбележи Световният ден на хипертонията и ще премине под надслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“. Официналното откриване на националната инициатива ще се състои на пл. ″Света Неделя″ № 7, като активността ще обхване 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

На 17 май, от 11,00 ч. до 18100 ч., в посочените градове на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Ето и списък на местата:

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
Пловдив – ул. Княз Александър I Батенберг (парк между 27 и 29 номер)
Пазарджик – площад Съединение (до парк „Градска градина“)
Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)
Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)
Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)
Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните
Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)
Сливен – пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)
Велико Търново - парк Марно поле

Българска Лига по Хипертония  подчертава значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация.

Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други усложнения.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
жанрови и структурни
10.05.2019 14:14:51
0
0
Жанрови и структурни изменения на системата
2
пример-Алкохолизъм
10.05.2019 14:04:50
0
0
В резултат на всичките (пред)умишлени каши, преструктуриране на културната среда, инженеринг, училищната/образователната система, най-общо Църквата. Омразата... Индустриалният подход към всичко, а не като към човека като цялостно същество. Много лекари, като резултат пиеха.... И ето вече социално обособени специфики/характеристики при Алкохолизмът. Само че, лекарите никъде не ги водят като алкохолици.... Те няма и да си признаят, нали. (и този пробел също го има с лекрите, мъжете...) Социалният профил на Алкохолизма - нали е различен в различните здравни системи и данни...
1
държавно характерни болести
10.05.2019 13:18:02
0
0
И болестите - са социално характерни за отделните държави/системи. Най-вече се проявяват, разбира се и логично, при т.нар. болести на възрастта. Те са различни.... тези статистики за различните здравни системи. Всичко, което се планира при остаряването на населението - е въз основа на съответно изградената система и администриране.... затова нали - медицината е от регулируеми професии, на национални изпити - като архитектуранта и правото... И лексиката не си съвпада... И? И??? и т.н. (не коментирам - кое къде е разположено, поне за София....което мога да кажа)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки