Аферата „Неделинци в Испания“: НОИ и прокуратурата срещу гурбетчиите


Аферата „Неделинци в Испания“: НОИ и прокуратурата срещу гурбетчиите
10 Май 2019, Петък


Срещу 50 души от Неделино се води досъдебно производство за взети от тях обезщетения за безработица в размер на 241 000 лева чрез използване на документи с невярно съдържание 

Автор: Десант

„От една година постоянно живеем в стрес и останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа, тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени!”.

Това обявиха десетки жители на Неделино, които блокираха пътя за Кърджали за около час в четвъртък сутринта. Те са разследвани за аферата, станала известна като „Гурбетчии точат 241 бона”, съобщава 24rodopi.com.

Медията припомня, че 50 жители на родопския град са проверявани поради съмнения, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания.

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу 50 души за документна измама в особено големи размери, които чрез използване на документи с невярно съдържание са взели обезщетение за безработица в размер на 241 000 лева. Това са гурбетчии, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.

Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България, твърдят от държавното обвинение. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв.

Разплитането на аферата „Неделинци в Испания“ предотвратява зараждането на вълна от измами, които да нанесат тежък удар на НОИ и бюджета, посочиха още в началото на разследването от държавното обвинение.

„През 2018 г. заминахме в Испания, където започнахме работа във фирмата на наш съгражданин. След прибирането си в България решихме да се възползваме от Европейската директива за равно третиране при работа в друга държава от ЕС и получаване на обезщетения при оставане без работа.

За съжаление след подаване на документите в НОИ-Смолян ни беше отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ бяха спрени, въпреки че част от нас получиха парични суми.

Вместо да получим адекватен отговор, срещу нас започна наказателно производство”, посочиха недоволните неделинци. Те са изготвили протестна декларация и подписка, които ще предоставят на президента, премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана и кмета на Неделино.

Гурбетчиите твърдят, че срещу тях се извършва репресия и изразяват недоволството си от отношението на институциите в страната.

Недоволните неделинци посочиха, че са получи уверение от собственика на фирмата в Испания, в което е посочено, че фирмата е проверена от местните власти и според тях няма основание директивата на ЕС да бъде приложена в България.

„Оставаме с неприятното чувство, че българските власти нямат интерес да се запознаят с резултата от проверките в Испания и да приложат европейското законодателство. Чувстваме се беззащитни и жертви на системата. Ние живеем в район с висока безработица и потърсихме възможност като гурбетчии да изхранваме семействата си, но за съжаление се чувстваме предадени в собствената си държава”, се посочва в декларацията на недоволните неделинци. Те посочват, че разчитат на намесата на президент и премиер за решаване на казуса.

„Засега не се налага да се изискват документи от испанските власти, разчитаме на документацията от българската Инспекция по труда. Ако се наложи, ще бъде направена международна поръчка, която обаче ще отнеме дълго време”, посочиха от Окръжната прокуратура в Смолян.

Очаква се разследването да продължи още няколко месеца и дори година. Установено е, че фирмата, уреждала работа на гурбетчиите, е ситуирана в пловдивското село Войводино. Там дружеството разполага със земи, на които също са работели неделинци, част от които били командировани от Испания. Назначени са необходимите експертизи и се чака тяхното изпълнение. Разпитани са и десетки свидетели, посочиха от държавното обвинение.

Съдът вече е разгледал 42 случая и по 34 потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. В хода на делата, заведени от самите гурбетчии след като НОИ им спира плащанията, са искани справки от Главна дирекция „Национална полиция” дали тези хора са излизали от страната и от самолетни компании дали и по колко време гурбетчиите са били в Испания.

Само за един досега е доказано, че е бил на работа в Испания. При някои от делата трансферите са през януари, когато няма селскостопанска дейност.

Гурбетчиите твърдят, че са брулели листата на орехи и чистили клони в пловдивско село посред зима. Други пък поправяли огради на имот. При командировките работодателят е трябвало да подаде в Инспекцията по труда заявление, посочват от прокуратурата.

Източник: 24rodopi.com


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
?????????
10.05.2019 13:21:32
0
0
И болестите - са социално характерни за отделните държави/системи. Най-вече се проявяват, разбира се и логично, при т.нар. болести на възрастта. Те са различни.... тези статистики за различните здравни системи/държави. Всичко, което се планира при остаряването на населението като здраве - е въз основа на съответно изградената система и администриране.... Затова нали - медицината е от регулируемите професии, подлежи на национални изпити - като архитектурата и правото... Защото и лексиката не си съвпада... И? И??? и т.н. (не коментирам - кое къде е разположено, поне за София....което мога да кажа). ????????????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки