Изправят пред съда Ненчо Найденов, който уби с вила жена си в село Косово


Изправят пред съда Ненчо Найденов, който уби с вила жена си в село Косово
Снимка: Дарик
07 Май 2019, Вторник


Престъплението е извършено с изключителна жестокост, коментират от прокуратурата

Автор: Янко Крумов

Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ненчо Найденов (на 64 години) за убийство на съпругата му Лидия (61 г.), извършено с особена жестокост. Той ще отговаря и за нарушена заповед за защита от домашно насилие.

Обвиняемият и жертвата му били женени от дълги години, като през първите двадесеттина бракът им протичал сравнително нормално – без сериозни разногласия и конфликти.

През 1998 г. Ненчо заминал в САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си като я снабдил и с генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия. С получените пари били изградени жилища за членовете на семейството в София и две къщи в с. Косово, община Трекляно.

В един момент Ненчо бил информиран от по-голямата си дъщеря – Д.Н., че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него пари. Поради тази причина обвиняемият започнал да прави парични преводи на името на дъщеря си – Д.Н., а впоследствие и на по-малката З.Н.

През м. февруари 2017 г. Найденов окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата.

Подновеното им съвместно съжителство започнало проблематично, вследствие на недоволството на обвиняемия от начина на използване от страна на Лидия на паричните средства, изпращани от него от САЩ.

Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти – най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Мъжът често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с жена си. Отправял й закани, че ще я убие.

Поради непоносимостта към съвместното им съществуване, предизвикана от непрекъснатите конфликтни ситуации, Лидия заявила на съпруга си, че ще се разведе с него, на което той отново отговорил с вербално и физическо посегателство. Пострадалата неколкократно напускала семейното жилище, но това не коригирало по никакъв начин поведението на обвиняемия. Малтретираната жена неведнъж сигнализирала и органите на полицията, но и тяхната намеса не довела до позитивен резултат.

На 12 март 2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея на обвиняемия било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие по отношение на Лидия и да не доближава съпругата си на разстояние от 200 метра. Заповедта била връчена на Ненчо чрез органите на полицията на 27 март м.г.

Три дни по-късно, на 31 март, Лидия пристигнала в село Косово. Тъй като забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“, която стопанисвала от няколко години. На свой ред, обвиняемият, знаейки за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано. Когато разбрал за пристигането й, той отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си. Жената излязла иззад сградата, откъдето забелязала съпруга си и му казала да се маха. Последвала размяна на гневни реплики.

Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, обвиняемият започнал да я приближава с намерение за саморазправа. Уплашена, Л.Н. успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112. Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им. В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба (с дължина около 50 см).

Използвайки огромното си физическо превъзходство, Нненчо съборил по гръб жена си на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето. От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка. С нея започнал методично да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на Лидия. Обвиняемият преустановил интервенцията си, едва когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава признаци на живот.

След това телефонирал на дъщеря си Д.Н. и я известил, че е убил майка й. Обвиняемият отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.

По повод сигнала на пострадалата до телефон 112, за проверка в селото били изпратени служители на ГПУ Олтоманци при РДГП – Драгоман. Запитан от тях за съпругата му, Ненчо, видимо спокоен, отговорил, че я е убил преди 40 минути. Веднага му били поставени белезници, след които обвиняемият бил отведен до местопроизшествието.

От извършената съдебномедицинска експертиза се установява, че смъртта на Лидия се дължи на тежката черепно-мозъчна травма (фрактура на черепа, субарахноидален кръвоизлив, мозъчни контузии и последващ мозъчен оток), довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

Предстои наказателното производство срещу Найденов, който понастоящем е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, да продължи в съда.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки