Показват в Шумен величието на прабългарите


Показват в Шумен величието на прабългарите
07 Май 2019, Вторник


От тук изложбата, която е съчетана с интерактивна лекционна програма, ще започне националната си обиколка

Автор: Десант

Изложба „Историческо величие“, представяща по иновативен начин величието на прабългарите, ще бъде показана за първи път в Шумен. От тук тя ще започне националната си обиколка.

Експозицията ще бъде инсталирана в офис сградата на „Телепол" от 7 до 12 май. 

„Целта ни е да пресъздадем героичния подход към живота на нашите предци под формата на художествени произведения и различни преживявания. Стремим се да създадем продукт, който от една страна е художествен, а от друга е с чисто образователна функция", заяви на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен Ангел Тодоров от сдружение "Историческо изкуство".

В изложбата на едно място ще могат да се видят повече от 40 исторически картини, статуи на прабългарските владетели, репродукции на най-известните съкровища, откривани по нашите земи, в съчетание с интерактивна лекционна програма. Експозицията е производен продукт на проекта "Исторически парк", който ще отвори врати до село Неофит Рилски този юни.

Всички експонати в нея са от тракийския период и ранното средновековие в България.

Всяка от картините, както и предметите в нея, са нарисувани и изработени след консултации с известни наши историци и археолози, като проф. Маргарита Ваклинова и проф. Иван Маразов, за да са възможно най-близо до историческата реалност.

Това, което прави изложбата уникална, е това, че тя съдържа лекционна част и спектакли, които ще бъде различна всяка вечер от 18,00 часа.

Темата в деня на откриването 7 май е "Костюмната традиция при древните българи". Посетителите ще могат не само да пипнат одеждите, които са носили хановете в ежедневието си, но и да ги облекат и да се снимат с тях.

На следващия ден специалисти ще говорят за ролята на конете и соколите в живота на прабългарите, а по-смелите ще могат да подържат в ръката си жива обучена ловна птица.

Темата на 9 май пък ще бъде "Непобедимият български лък". Гостите ще имат възможността да се запознаят с технологията за изработване на двойно рефлексен лък и дори да стрелят с такъв по мишена.

На 10 май ще бъдат представени два спектакъла - първият е "Създатели на българската държава" на шуменския клон на Национално дружество "Традиция", а вторият "Средновековно растилище" на “Исторически парк” АД. Те са с обща продължителност един час ще бъдат играни два пъти - от 17,30 и от 19,30 часа.

На 11 и на 12 май темите ще бъдат съответно "Смелостта на сабята и силата на меча" и "Древните ритуали на траките и значението на виното в тракийската култура".

„Избрахме да тръгнем от Шумен, защото е от най-знаковите градове в България на тема история. „Оттука започва България" не е просто фраза", добави още създателят на изложбата Ангел Тодоров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки