„Биволъ": Синът на Порожанов правел одит на къщите за гости


„Биволъ": Синът на Порожанов правел одит на къщите за гости
Снимка: bivol.bg
02 Май 2019, Четвъртък


Вижте какво разкрива сайтът за разследваща журналистика

Автор: Десант

Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други роднини на овластени лица, се разраства. Оказва се, че Антоан Порожанов, син на бившия шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписвал за скандалните къщи, е сред одиторите на Фонд “Земеделие”, разкрива сайтът за разследваща журналистика „Биволъ".

Одитът на „Делойт” е успокоил  Брюксел, защото през 2015 г. не са открити масовите нарушения и злоупотреби, които сега тресат политическото статукво.

Ето какви подробности разкрива „Биволъ":

През 2014 г. България рискува да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган. Три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, са обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев провежда процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор е избран  „Делойт”.

За одитирането на директните плащания и ПРСР “Делойт” получава от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., както твърди самият той на страницата си в социалната мрежа Linked In и в сайта на фирмата си Ей Ер Пи Мениджмънт.

Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г. да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР. Това прикриване на безобразията с разпределянето на европейските пари във Фонд “Земеделие” очевидно е било успешно и е успокоило Брюксел.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието, чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от Фонд “Земеделие”. Заради потенциалния конфликт на интереси в КПКОНПИ е подаден сигнал, научи Биволъ. Той приключва с мъдрото заключение, че Антоан Порожанов е син на баща си, но няма нищо нередно в това той да консултира и одитира програмите, които баща му управлява, разпределяйки милиарди.

До момента бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписал и одобрил финансирането на повечето къщи за гости за политически лица, не възнамерява да подава оставка като Министър на земеделието. В своя защита той изтъква, че са извършвани проверки и документално всичко е законно. Такива са и заключенията в благия отчет на “Делойт”, където работи неговия син Антоан Порожанов.

Или както казват всички политически лица нагазили до гуша в грозния скандал с евтините апартаменти, недекларирани тераси и безплатните вили: “Всичко е точно, всичко е законно, няма конфликт, няма злоупотреба”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки