Тръгват по следите на строителите на къщите за гости


Тръгват по следите на строителите на къщите за гости
30 Април 2019, Вторник


Целта е да се установи дали има използване на евросредства не по предназначение

Автор: Десант

Проверяват и строителите на къщите за гости - обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет.

Той припомни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров от миналата седмица работят екипи на МВР, НАП и Държавен фонд "Земеделие", които отговарят пряко по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Маринов изтъкна, че ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщи за гости, за да се установи дали има използване на евросредства не по предназначение.

Там, където вече са извършвани проверки и има пълно възстановяване на средствата, проверките ще останат на по-заден план, посочи силовият министър.

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, междувременно заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г.

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", допълни Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", каза още той.

От своя страна, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки