И парламентът в Португалия призна арменския геноцид


И парламентът в Португалия призна арменския геноцид
29 Април 2019, Понеделник


Португалия стана 29-та държава в света, сторила това

Автор: Десант

В деня на почит пред жертвите на масовите кланета на арменци в Османската империя - 24 април - португалският парламент официално призна арменския геноцид. Така Португалия стана 29-та държава в света, сторила това.

Сред седемте организации, признали геноцида над арменския народ, са Европейският парламент и Световната организация по изследване на геноцида, уточнява сайтът "Гантех Араратян".

В резолюцията на португалския парламент се казва, че на 24 април 1915 г. около 250 арменски интелектуалци са арестувани и убит по заповед на правителството в Османската империя. В следващите години, по време на и след Първата световна война, е установено, че между 800 000 и 1.5 милиона души са убити в резултат на геноцида, пише още в текста.

Арменският геноцид е признат от Аржентина, Австрия, Белгия, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ливан, Литва, Люксембург, Холандия, Парагвай, Полша, Русия, Словакия, Швеция, Швейцария, Ватикана, Венецуела, САЩ и Уругвай.

В България геноцидът над арменците в рамките на Османската империя е признат от няколко общини. Припомняме, че първо това бе направено от общинския съвет в Бургас, където предложението бе направено от съветниците на НФСБ, начело с лидера на патриотичната партия Валери Симеонов. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки