Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново


Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново
Снимки: Авторът
29 Април 2019, Понеделник


Църквата „Св. Лука” отбеляза 301 години от изграждането си

Автор: Севдалина Пенева

Доказано е, че църквата „Свети Лука” в Заберново е най-старият запазен храм във вътрешността на Странджа. Миналата година тя отбеляза 300 г. от изграждането си. Строена е с доброволен труд на хората в селото, вдигната е за по-малко от две денонощия.



Всъщност, „вдигната” е условно казано, защото на практика тя е вкопана в земята, каквито са били изискванията за строеж на православни храмове в Османската империя по време на турското робство – кръстът на покрива не трябвало да бъде по-висок от турчин на кон.



Стените й са от ломен камък. От външната страна е украсена с тухлен орнамент “вълчи зъб” и бигорен блок с релефен равнораменен кръст. В олтарната част са вградени пет ниши, като по средата има кръгъл прозорец с решетка от две кръстосани пръчки.



От западната и южната страна на църквата има открито предверие-нартика. В южната част на предверието, през XIX в. е достроена стаичка, в която се е помещавало килийното училище. Днес малката стаичка е реконструирана и пригодена за туристически посещения.


Възрастните жени са подредили масата, под която се минава по три пъти за здраве на Разпети петък

Местните жители разказват, че апсидата в сегашния си вид е правена от войските на генерал Дибич Забалкански, по време на една от Руско-турските войни. Друга следа, оставена от руснаците тук, е кръстът, издялан върху един от камъните на гърба на храма.



Днес за църквата се грижи леля Нанка – така я знаят в Заберново. Свещеник тук никой не е виждал отдавна, леля Нанка има грижата да бие камбаната на празник и за смърт. И да отключва дверите на Божия дом на светли дни като Великден.


Леля Нанка

Ако решите да се отбиете в това чудно странджанско село, непременно потърсете леля Нанка, да ви отвори храма, за да запалите свещичка за здраве. Така направихме и ние по време на краткия си престой в Заберново.


Една от най-старите икони в църквата е тази на св. Неделя. Лицето й е на красива жена, прилича повече на портрет на реална личност, казват хората в селото

А ако разполагате с повече време, можете да се отбиете до Калето.

Прасе издало на турците къде е входът за непристъпното Кале над Заберново

Или пък да се отправите на поход до някои от 13-те заберновски параклиса, за два от които предстои да ви разкажем.

...

Село Заберново се намира в Странджа планина на открит южен склон спускащ се от Босненското било към долината на река Велека. 68 km е разстоянието до Бургас, 44 km до общинския център Малко Търново по пътя през село Граматиково. Селото влиза в територията на Природен парк Странджа.

Старото му име е Заборна. При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Заберново силно пострадва. Всичките 85 къщи са ограбени, а населението е избягало. Към 1926 г. то има 333 жители.

Днес в селото има едва 30-тина постоянни жители...


В категории: Пътеводител , Добри Вести , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки