Родителска организация: Да се спре стопанисването от УНСС на чалготеки и нощни клубове


Родителска организация: Да се спре стопанисването от УНСС на чалготеки и нощни клубове
Най-фрапиращ е случаят с бившият Студентски стол № 33, превърнат в лъскавата чалготека „Клуб 33“
29 Април 2019, Понеделник


Крайно време е просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, категорични са от Сдружение „Майките срещу насилието в Студенски град"

Автор: Десант

Защо Министерство на образованието и науката е дало зелена светлина на ректорското ръководство на Университета за национално и световно стопанство да „трансформира" предоставената му за учебни цели държавна материална база в чалга клубове и питейни заведения, питат от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”

От родителската организация припомнят, че според одит на самото образователно министерство, извършен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове и в тях се лее твърд алкохол до ранни зори.

Рекордьор в развиване на тази търговска дейност е именно УНСС - икономическият вуз е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения, показва въпросният одит. Най-фрапиращ, разбира се, е случаят с бившият Студентски стол № 33 на ул. "Атанас Манчев" в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека („Клуб 33“).

Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях, допълват от Сдружението на майките срещу насилието. Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми.

Тъкмо по тази причина настояваме просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения (в това число и ректорското ръководство на УНСС), да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите, заявяват от родителската организация. В тази връзка ще искаме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове, посочват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Изключително срамно и обидно е, че ректори на престижни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга култура и нощния живот, те като че ли съвсем са забравили, че законът им предоставя права да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели и научноизследователска дейност, но не им позволява да превръщат по своя инициатива държавната материална база в нощни барове, чалга клубове и питейни заведения, подчертават от Сдружението на майките срещу насилието.

Ректорското ръководство на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, каквото безспорно е УНСС, очевидно е забравило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга ценностите са едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход, констатират майките срещу насилието.

Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно събрание да гласуват още в близките месеци и поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети. Развиването на стопанска дейност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не бива да е основна цел на академичните ръководства на държавните висши училища, категорични са от гражданската организация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки