ЕС с нова схема за млади фермери


ЕС с нова схема за млади фермери
29 Април 2019, Понеделник


Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията, казва комисарят по земеделието Фил Хоган

Автор: Десант

Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за млади фермери, които често се отхвърлят от банките. Размерът на пакета е до един милиард евро, предаде БГНЕС.

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка искат банките да съчетаят кредитите, като общата сума да достигне два милиарда евро.

"Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията," каза комисарят по земеделието Фил Хоган. "С 11% от европейските земеделски производители под 40-годишна възраст подкрепата на младите земеделски производители в сектора е приоритет за Европейската комисия".

Банките са отхвърлили 27% от заявленията за кредит, подадени от млади фермери от ЕС през 2017 г., в сравнение с едва 9% за по-възрастните кандидати.

Тези, които са на възраст под 40 години, представляват 11% от 10,3 милиона земеделски производители в ЕС през 2016 г., докато над 65-годишните представляват 32%, сочат данни на Евростат.

Изключително рядко се срещат млади земеделски стопани в Кипър (3,3%), в Португалия (4,2%) и в Обединеното кралство (5,3%). Те са по-добре представени в Австрия (22.2%), в Полша (20.3%) и в Словакия (19%).

28-те държави-членки на ЕС ще предложат на младите земеделски производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и след това до 15 години, за да изплатят целия заем.

Схемата също така позволява гъвкавост при по-трудни времена, като предлага гратисни периоди от няколко месеца.


В категории: Новини , Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки