Патриарх Неофит: Днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват


Патриарх Неофит: Днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват
Снимка: Българска патриаршия
28 Април 2019, Неделя


Ето цялото слово на Негово светейшество за Възкресение Христово

Автор: Десант

В утрото на Пасха, когато из цялото творение се разнася светлата и радостна вест за Христовото Възкресение, приветствам и поздравявам всички вас, верни чеда на светата Църква, които изповядвате Христа Спасителя и живеете с вярата в Него, пазите спасителните Му заповеди и Неговия Нов Завет, който е Завет на любовта и на Божието всеопрощение.

Това ни засвидетелства Сам Бог, когато изпрати в света Своя Единороден Син, за да „подири и спаси погиналото“ (Мат. 18:11), да възстанови нарушената някога поради непослушанието на праотците пълнота на нашето богообщение и да възстанови богосиновството, заради което промислително Бог ни бе призовал към живота в дните на Сътворението.

В този ден на тържеството на Живота радостта ни е пълна и от нищо непомрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Христос възкръсва „според Писанията“

(1 Кор. 15:4), „както беше казал“ (Мт 28:6), а с това възкресява и възстановява падналия някога човешки образ в неговата първозданна чистота, властно въздигайки го отдясно на Отца, в Царството на светлината и вечния живот. Вече никой не трябва да се бои от смъртта, „понеже Спасовата смърт ни освободи от нея… и вече ни един мъртвец няма в гроба“ (из „Похвално слово за Пасха“ на св. Йоан Златоуст).

Пребъдвайки неизменно в тази радост и в това истинско Тържество на тържествата, днес ние отново ликуваме и, заедно с цялата Църква и цялото творение, пеем победната песен: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува!“ (Тропар на Пасха). Дарува ни онова, което единствен Той можеше да ни подари, защото „в Него имаше живот“ (Иоан 1:4) и затова всеки, вярващ в Него и спазващ Неговия Нов Завет на любовта, също има живот. Защото черпи не от пресъхнал извор, а от Самия Извор на вечния живот, от хляба на живота, от живия хляб, „слязъл от небето“, Който отдаде Себе Си „за живота на света“ (Иоан 6:48-51).

От този непресъхващ божествен Извор черпим и ние днес, и прославяме Подателя на живота, Който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който „Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иак. 1:12).

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки