Разрешиха пребиваването на наша територия на съюзнически и чужди въоръжени сили


Разрешиха пребиваването на наша територия на съюзнически и чужди въоръжени сили
Снимка: Уикипедия
24 Април 2019, Сряда


Решението е взето във връзка с провеждането в България на многонационални военни учения

Автор: Десант

В периода от 26 май до 28 юни на територията на Република България ще се проведат учения, в които ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на Република България, САЩ, Република Албания, Великобритания, Украйна, Република Гърция, Република Северна Македония, Канада и Италия. В тях ще се включат до 6000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства.

Ученията се провеждат в изпълнение на „Споразумение между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (САЩ) за сътрудничество в областта на отбраната“, „Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2019 г.“ и „План за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2019 г.“.

Общото планиране на ученията се извършва под ръководството на командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа съвместно със страните домакини. Ръководството и контролът на ученията ще се осъществяват от многонационална структура, която ще бъде разположена в германския град Графенвьор.

В района на съвместното българо-американско съоръжение на Учебен полигон „Ново село“ под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната националната структура, която ще осъществява общото ръководство и контрола на ученията на територията на нашата страна и ще координира участието на Въоръжените сили на Република България в свързаните учения и структури извън територията на страната.

Във връзка с провеждането на многонационални военни учения на територията на страната правителството прие решение, с което разреши преминаването през и пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили.

От Министерския съвет уточняват, че по инициатива на НАТО за засилване на мерките за сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион на териториите на Република България, Румъния, Унгария, Република Хърватия, Република Словения и Република Северна Македония през май и юни тази година ще се проведат серия от 14 (четиринадесет) национални и многонационални военни учения, които са свързани помежду си.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Стоян
24.04.2019 20:25:37
0
0
И от кога Украйна и Северна Македония ечлен на НАТО?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки