Заради безсилието на съда в Кърджали: Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан


Заради безсилието на съда в Кърджали: Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан
24 Април 2019, Сряда


Сотир Цацаров възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали

Автор: Янко Крумов

На 14 април под наблюдението на Окръжна прокуратура - Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за тежка катастрофа на път І-5, км. 361, водещ от гр.Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.

На 15 април Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35  и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на 6-месечно бебе.

До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия.

Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали.

Припомняме, че магистратите в Кърджали отмениха паричната гаранция от 10 000 лева на Местан с мотив, че не знаели имотното му състояние. След което върнаха и шофьорската му книжка. След демонстрираната "добрина" на съдиите в родопския град, лидерът на ДОСТ поиска да бъде отменена и последното решение - да не напуска страната. 



Междувременно роднини на убитото дете огласиха пред медиите, че Местан е стоял в колата си през цялото време след инцидента до пристигането на органите на КАТ, без да прояви желание на помогне на пострадалите.



В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
GRAZDANIN
27.04.2019 10:42:33
0
0
I KAK E DOPUSNAT V POLITIKATA,,LIDER NA POLITICHESKA PARTIJ,,NA KOITO,,NE SE ZNAE IMUSHTESTVENO
TO SASTOJNIE,,?!SAMO ZA NEGO LI NE VAZAT ZAKONITE V BALGARIJ?!
1
Dhdhdh
27.04.2019 07:03:21
0
0
Mrasen mangal
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки