„Алеф“: В България няма място за нацизъм и осъдени от човечеството идеологии


„Алеф“: В България няма място за нацизъм и осъдени от човечеството идеологии
23 Април 2019, Вторник


Некролози и плакати на Хитлер се разлепят в Бургас и Дупница, алармират от центъра за еврейско-българско сътрудничество

Автор: Десант

Некролози и плакати на Хитлер се разлепят в Бургас и Дупница, София пък домакинства на международен форум на родни и европейски нео-нацистки формации. Всичко това се предшества и от ежегодното факелно шествие Луков марш, в което участват същите групи, алармират от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Силно обезпокоени сме от зачестилите открити прояви на официализация, реабилитация и възхвала на най-нечовешкия режим – нацизма, се казва в обръщение на центъра до медиите.



"Защо България се превръща в трибуна на подобна античовешка идеология, зле прикрита зад псевдопатриотична маска?

Не можем да се примирим, че страната ни, прочула се като люлка на толерантност и обществено благородство  през хилядолетията, единствената страна спасила от смърт близо 50 000 евреи през Холокоста, допуска и търпи подобни прояви, които зачестяват все повече. 

Това са процеси, генерирани и подклаждани от кръгове, които се стремят да контролират задкулисно българското общество. Неслучайно неонацистките послания и изяви се проявяват чрез определени политически сили.

Призоваваме българските медии да разчитат и прилагат правилно свободата на словото, като не дават трибуна и не популяризират отречени от човечеството идеи, техните лидери и събития.

Призоваваме българските институции, като МВР, ДАНС, прокуратура, изпълнителна и местни власти да приложат закона и спазват общоутвърдената човешка ценностна система, за да не се допускат и поощряват прояви, прецеденти и всякакви други действия, отпращащи към явления, като ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, нацизъм, религиозен и социален фанатизъм, геноцид.

Настояваме българските власти да реагират адекватно и да бъдат на висотата на своята политическа и историческа отговорност.



Да обичаш отечеството си не означава да мразиш другия, различния. Нека да спазваме заветите на Левски: „В нея/България/ всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в наша България”, се казва още в текста на "Алеф"


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки