Горските в Югозападна България засаждат плодни градини с нар и арония


Горските в Югозападна България засаждат плодни градини с нар и арония
Снимка: ЮЗДП
22 Април 2019, Понеделник


Долината на река Струма пък залесяват експериментално с чинар


Автор: Десант

3000 фиданки от източен чинар са засадени по поречието на Струма, в участъка между Кресна и с. Градешница. Експерименталното залесяване на площ от 10 декара се извършва по съвместен проект, изпълняван от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и Лесотехническия университет. Целта е да бъдат създадени потомствени култури от този бързорастящ вид по долината на Струма.

Фиданките са на възраст 2 години, високи са около метър и са произведени в горския разсадник в с. Микрево. Семената за посадъчния материал са събирани в районите на Кресна, Сандански, Петрич, Асеновград, Тополово и планината Славянка, които са типични находища на чинара.

Близо 3000 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на ЮЗДП тази година, от които 2500 дка през пролетта, уточняват от държавното предприятие. Кампанията е към края си, като  приоритет е възстановяването на опожарени и съхнещи насаждения след проведени санитарни сечи. Над 1 200 000 фиданки от видовете дъб, бук, горскоплодни, черен бор и смърч са подготвени за залесяване и попълване на горски култури.

Най-големи са залесяванията в района на Кресна - 783 дка и Симитли, където се работи ускорено за възобновяване на унищожените гори след огромния пожар през август 2017 г. В държавните горски стопанства в Пирдоп, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Брезник и в ловно стопанство Осогово също планират залесителни дейности на големи площи.

За първа година ЮЗДП инвестира в създаването на плодни градини от орех и нар, както и в разширяване на площите с арония. 1000 облагородени орехови фиданки на площ от 100 дка са засадени в няколко териториални поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска.

Над 4,2 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на предприятието за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата до края на годината.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки