Стабилна е популацията на дивата коза в Западни Родопи


Стабилна е популацията на дивата коза в Западни Родопи
Снимка: РИОСВ-Смолян
18 Април 2019, Четвъртък


Наблюдение на вида се провежда два пъти годишно

Автор: Десант

Популацията на дивата коза в Западни Родопи е стабилна. Това е установено при наблюдение на по-голямата част от местообитанията на Балканската дива коза (Rupicapra rupicapra balcanica) в Западни  Родопи.

Пролетният мониторинг е проведен  в периода от 4 до 17 април от експерти на РИОСВ – Смолян, служители на СЛР „Чернатица“ и Държавните ловни стопанства „Извора“ – Девин  и „Кормисош“ – Лъки.

Наблюдение на вида се провежда два пъти годишно по методика на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, координирана от ИАОС. Освен в ловните стопанства, устойчиви и нарастващи популации на защитения вид се наблюдават и в Държавните горски стопанства в Хвойна, Смолян, Борино и Триград.

Балканската дива коза е подвид, разпространен в планините на Балканския полуостров. У нас се среща в скалните комплекси на Родопите, Рила, Пирин и Стара планина, на надморска височина от 600 до 2900 метра. Видът е обявен за защитен през 2007 г. с влизането на страната ни в ЕС. Включен е в Приложение №2 и Приложение №4 на Директива 29/43 ЕЕС, Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие и Червената книга на Република България  с природозащитен статус „застрашен“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки