Само три са офертите за нов патрулен кораб


Само три са офертите за нов патрулен кораб
Снимката е илюстративна
17 Април 2019, Сряда


Те ще бъдат отворени на 22 април в Министерството на отбраната

Автор: Десант

Три фирми са подали оферти по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС, съобщиха от Министерския съвет. Това са: "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (Германия), "МТГ - Делфин" (България) и "FINCANTIERI" (Италия).

Със заповед на премиера Бойко Борисов е назначена междуведомствена работна група с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков. В нея са включени експерти и чиновници от Министерството на отбраната, на финансите, на икономиката, на външните работи и на ДАНС.

Офертите ще бъдат отворени на 22 април в Министерството на отбраната, след което ще започне тяхното оценяване.

Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти. Той се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

Припомняме, на 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)".

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г.

Добавени са два нови варианта за придобиване:

1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз;

2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки