Бургас посреща с военни почести оригиналите на Търновската и Сребърната конституция


Бургас посреща с военни почести оригиналите на Търновската и Сребърната конституция
16 Април 2019, Вторник


Двата безценни документа ще са част от по-голяма изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, които се навършват днес, 16 април

Автор: Десант

По инициатива и покана на Община Бургас, от 3 до 8 май в нашия град ще гостуват оригиналите на Търновската и Сребърната конституция.

Те ще бъдат изложени в Културен център "Морско казино", където всеки ще може да ги види при вход свободен.

Двата безценни документа ще са част от по-голяма изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, които се навършват днес, 16 април 2019 г. Тя ще включва още експонати от Националния литературен музей, както и спомени за бургаската следа в Учредителното събрание, предоставени от местния държавен архив.

На 3 май двете реликви ще бъдат посрещнати в Бургас с военни почести.

На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена "Сребърната конституция", наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата "цар на българите", като израз на стремежа към национално единение.


В категории: Новини , Общини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки