Родопчани предпочитат да превиват гръб на нивата, вместо да работят край морето


Родопчани предпочитат да превиват гръб на нивата, вместо да работят край морето
14 Април 2019, Неделя


И тази година има много свободни позиции за готвачи, бармани и персонал за хотелите 

Автор: Десант

Десетки са офертите за свободни позиции на прага на летния сезон на родното море. Търсят се работници от цялата страна.

Най-добре платени и през това лято се очаква да бъдат готвачите. Предлаганите заплати са 1200 лева. Обещават се бонуси, транспорт, настаняване, хранене.

Търси се всякакъв персонал за хотелите, установява проверка на „Родопи voice” в бюрата по труда в Смолянско и Кърджалийско.

Чистачите са най-ниско платени. Предлаганите възнаграждения са от порядъка на 560 лева. Следват миячите със 750 лева месечно, камериери с предлагано възнаграждение от 850 лева. Офертите за бармани са от порядъка на 880 лева. За всички позиции се обещават бонуси, храна, транспорт и настаняване.

Медията отбелязва, че родопчани обаче предпочитат вместо да работят по родното Черноморие, да отпрашат на гурбет на Запад, където да работят в селското стопанство. „Парите не са много, но са поне три пъти повече отколкото най-добрите оферти за работа на Черно море. За няколко месеца могат да се спестят около 4 хиляди евро. Това възможно ли е за един сезон от три месеца в кухнята на ресторант по Черноморието?”, пита риторично 40-годишна жена от региона, която е избрала оферта за работа в плантация в Испания.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
им е интересно
15.04.2019 06:22:33
0
0
Ами Турция .... без амалгамите от преплитания, традиции- харесвана дестинация от туристите. Дали след тоталитаризма е стратегически е въведено Чайчето в онези старинни чашки - с които навсякъде ви заговарят? Изкуството, паметта на културата. Разбира се, че всеки ще се обиди - ако говориме с нашите понятия, мисловна "памет", или парадигма. Примерите са безкрайно много. От идеята- до организационните въпроси. И безсмислие. И на село в учебните програми - има грамофони, музика, стара градска песен... Лъжи! Накачени, накачулени, навързани до тези проблеми и омраза. им е интересно и интелигентно!
2
им е интересно
15.04.2019 00:20:18
0
0
Щяха да обичат, им е интересно както едното, така и другото... във фалшивите предложения
1
Проекти за ?
14.04.2019 23:56:21
0
0
А защо няма интеркултурни изследвания по емоционалната памет на града, културата? Ето и за Туризма - предвид вечно скърбящите коментари, плачевни и така нататък -ако вече нещо остава.... Какви проекти действително се направих или се правят за (ре) интегрирането на тази застрашена памет,култура. Част от нея, която е претърпяла нечовешки трансформации в България. Защо след като това е/е било пределно ясно - няма такива проекти. Проекти за въвеждане на старата градска песен, като комуникация, медия - връзка и култура за застрашената култура????? Примерно... мисля, че във всякакъв смисъл и значения - е много по-сполучливо от Черноморието и съпътстващите подбрани културни агресии - мафия, чалга, джипове, алкохол и други съпътстващи?????? Защо се харчат пари, се финансират разрушителни дейности и манталитети.... (без коментар). А не се харчат тези пари за стойностни, развиващи проекти??? Така е навсякъде - всеки по свой начин. Като един списък с възможни проекти (репертоари) за целенасочено съхраняване на застрашени и изчезващи памети??? Плачевното състояние - става съвсем друго!!! Освен, че те са и истинска артистична уникалност. Защото също, когато говориме за бабите - истинските баби от онези епохи и места - са също нещо съвсем различно! Започвам първо - много пъргави. никй не играе и тези хора. откъде ги измислиха...... Много са дълбоки водите - защото са много лъжите. Излиза. Резултатите - нито знаеш какво е емоционална памет, нито се предприема, работи нещо за нейното съхраняване, след опустошителния тоталитаризъм!!! какво прави тоз ЮНЕСКО - я ми кажете??? Напротив - само се търси как да се доунищожава. Или се "плаче" или се "подиграва/осмива"!!!! И до това стигнахме да се занимаваме...... Също и начинът, опустошителен - по който това се отразява на "общуването"?????? Циганите - не са гетизирани така, както уж т.нар. нормална, официална култура, стратегия... Няма кой да им напише стратегията на Туризма или медийте. Само до пчеларите - продават мед пред Народния театър и минералните бани.... Дори и при колажите, фотографиите - с фотографите проекти за София памет - представеното внушение е също тенденциозно. Защото - защото медията, общуването с тези образи - е сложна, тя е сама за себе си изкуство. И затова е сложна. А не ОК бейби, или сорта на наште отблъскаващи или агресивни простотийки. А творците - го трансформират в красиво и изящно. Но плачевно!? нима не ги знаят тези неща??? нима с цялата изящност на мисълта - не излизат извън границите на страната???? И тогава много от тези берачи на ягоди и сервитьори - щяха да имат, може би съпътстващи - и съвсем други реализации, перспективи и т.н.... Виждаме за какво става въпрос!!! Нали така? гетизация ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки