Научен семинар „От зърното до хляба” ще разкрие историята на насъщния от древността до днес


13 Април 2019, Събота


Вижте с какви други събития в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”  ще отбележат на 16 май Международния ден на очарованието на растенията

Автор: Десант

По случай Международния ден на очарованието на растенията на 16 май в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще се проведат редица инициативи. Честването се организира 
за трети пореден път от Европейската организация за растителна наука, чието седалище е в Брюксел, и се чества през година. За първи път това става в световен мащаб през 2012  г., а Шуменският университет се включва в него през 2015 г.  

В интервю пред UniMedia доц. д-р Жени Димитрова изтъква, че растенията имат решаваща роля за живота на земята и за съществуването на хората, което е в основата на мотивите на Европейската организация за растителна наука един ден на всеки две години да фокусира вниманието на обществеността към тях. Така повече хората виждат какво представляват растенията, колко са ценни и как трябва да се опазват.

Освен университетът в Шумен, в инициативата се включват Агробиоинститутът на Селскостопанска академия в София и Биологическият факултет на СУ „Свети Климент Охридски", като Денят във всяка една от тези институции протича под различен начин.

Всеки път надсловът на честванията е различен. Тази година той е: „Никой не е по-голям от хляба”.

В шуменския университет са решили да покажат, че хляб става не само от пшеница, а и от много други култури. Организаторите ще покажат и различните видове обредности, свързани с него.

Предвидено е и провеждането на научен семинар „От зърното до хляба”, в който участие ще вземат хора, които се занимават с производство на хляб, с производство на зърно,  с такива, които разработват наука в тази област. На форума ще бъдат изнесени доклади за историческото развитие на насъщния от древността до наши дни.

Обявен е и литературен конкурс за есе или кратък разказ на тема: „Най-вкусният хляб”, както и конкурс за най-вкусен хляб, хлебни или сладкарски изделия под надслов „Приготвено от мен”.

В рамките на инициативата ще бъде открита и изложбата „Минало, настояще и бъдеще на хляба, хлебните и сладкарските изделия”.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки