Напрежението в Габрово не стихва, протестите продължават


Напрежението в Габрово не стихва, протестите продължават
Снимка: gabrovodaily.info
13 Април 2019, Събота


Очаква се тази вечер в демонстрациите да се включат и хора от други градове

Автор: Десант

Габрово се готви за пореден протест днес, който се очаква да бъде най-масов до този момент. Полицейското присъствие в града, където недоволството не стихва заради нападението в неделя на магазинер от трима роми, остава засилено.

В демонстрацията се очаква да се включат и хора от други градове. 

Полицията също ще бъде с увеличена численост и се готви да неутрализира всяко напрежение в града. В днешните протести ще се включи за първи път и пребитият магазинер Венцислав Иванов. 

В петък вечерта протестът мина мирно. Има задържани 7 младежи без лични документи. Полицията е отнела боксове и две палки. При движението на мирното шествие нямаше никакви ексцесии, с изключение на 2-3 запалени димки и малки пиротехнически средства.

МВР е взело необходимите мерки, за да не се стига до грубо нарушаване на обществения ред в Габрово, съобщи на извънреден брифинг директорът на дирекция „Жандармерия“ ст. комисар Красимир Добрев.

Официална информация няма, но според тази в социалните мрежи се очаква протестиращите да се съберат отново в 18:00 ч. тази вечер в центъра на Габрово. 

Няма сигнали за готвени провокации, посочи пред журналисти старши-комисар Красимир Добрев - директор на Дирекция "Жандармерия".

По данни, изнесени от него, в протеста снощи са се включили 700-800 души. Не са регистрирани инциденти и груби хулигански прояви. Униформените отново демонстрираха добра воля, като свалиха щитове и каски пред протестиращите.

Жалби за прекомерна употреба на физическа сила не са постъпвали, посочи комисар Добрев по повод сблъсъците между жандармерия и демонстранти в четвъртък вечерта.

Междувременно, в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов прогнозира, че тази вечер ще се направи опит за радикализиране на протеста в Габрово. 

Той отбеляза, че има достатъчно заинтересовани групи, които са в състояние да се опитат да радикализират всяка ситуация, и припомни, че само преди два месеца подобен опит е имало в Кюстендил.

„В българското общество има групи, които са в състояние да сплашат хората и да спекулират със страховете на българските граждани, което е много опасно. Много е важно тази линия, която избра правителството в момента, да бъде продължена и след затихването на проблемите в Габрово" - категоричен е политологът.

В социалните мрежи тръгна призив за протест на жълтите павета пред Народното събрание, който да премине под надслов „Солидарност с Габрово" в неделя, 14 април вечерта.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
фотограф
14.04.2019 06:33:02
0
0
може и снимката да е фалшификат. някой пише
1
заглавия
14.04.2019 06:22:24
0
0
Няма цигани в Габрово. Гледай какви заглавия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки