В Габрово напрежението остава


В Габрово напрежението остава
12 Април 2019, Петък


Полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо, каза вицепремиерът Томислав Дончев

Автор: Янко Крумов

Четирима души са били арестувани, а един полицай е леко пострадал след екшъна от четвъртък вечер. Това заяви на брифинг в Габрово директорът на Главна дирекция „Национална полиция” към МВР главен комисар Христо Терзийски.

„По време на протеста в района се събраха около 800-900 души, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа, след което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча.



По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред,
изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им.

В резултат на предприетите действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тези лица ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на властта да изпълни своите задължения”, каза Терзийски, цитиран от агенция БГНЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев, когото властта изпрати спешно в Габрово още в сряда, също взе участие в брифинга и заяви.

„Едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има”, каза той. 

Според Дончев „полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо”.

„Призовавам към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но това трябва да се случва без заплаха за живота и здравето на останалите граждани”, каза още Дончев.

Според него гневът на хората е справедлив.

„Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход”, каза още вицепремиерът и подчерта: „Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому”.

Кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

В четвъртък вечерта хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. За разлика от предния ден, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, този път имаше организация.

Социологът Андрей Райчев и политологът доц. Стойчо Стойчев коментираха темата в ефира на „Здравей, България” по NOVA и се обединиха около твърдението, че проблемът с напрежението в Габрово, създало се след побоя над служител в супермаркет, е изключително сериозен.

„Това е много опасно. Това е най-големият проблем на България. Ромите ще бъдат значима част от населението на България в следващите 20-30 години”, каза Райчев. И допълни, че трябва категорично да бъде доказано на обществото, че те не са привилегировани. Социологът призова хората да не вярват на гръмки обещания на хора, които гарантират, че бързо ще решат този проблем.

В отговор на въпрос дали размириците отклоняват общественото внимание от „Апартаментгейт” доц. Стойчо Стойчев заяви: „Не мисля, че властта би провокирала конфликт като този в Габрово”.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки