Ще бъде ли спасен първият български киносалон


Ще бъде ли спасен първият български киносалон
11 Април 2019, Четвъртък


В рушащата се днес емблематична сграда се е помещавало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на легендарния Аспарух Лешников

Автор: Десант

Вече близо цяла година Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство се правят на разсеяни и не дават ход на инициативата на голяма група интелектуалци и кинодейци забележителната, но намираща се в бедствено положение сграда на столичния „Модерен театър” (бившето кино „Цанко Церковски”) - недвижима културна ценност, да бъде прекатегоризирана от „местно” в „национално значение”, алармират от гражданско сдружение „Кинопамет".

Промяната на статута на сградата на „Модерен театър“, където през 1915 г. се състои прожекцията на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино – Васил Гендов, трябва да се извърши по чл.58, ал.4 от Закона за културното наследство. Към днешна дата бившият „Модерен театър” е недвижима културна ценност с категория „местно значение“ и е в списъка на архитектурните и историческите паметници на културата в София от периода 1880 - 1944 г. [ДВ.бр.40/1978 г.] , припомнят от сдружението.

За съжаление, собствениците на уникалната сграда в стил виенски сецесион на столичния бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 26 , построена през 1907 г. по планове на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й, а като резултат олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на парчета, създавайки сериозен риск за преминаващите по тротоара, отбелязват от „Кинопамет". 

Смяната на статута на „Модерен театър” от категорията паметник на културата с местно значение в паметник с национално значение ще предпази сградата на първото българско кино у нас и от потенциалната заплаха тя да бъде изтърбушена и набързо превърната в хипермаркет без паркоместа по примера на столичното кино „Европа палас” на ул. „Алабин” 35, изтъкват от неправителствената организация.

Докато институциите бездействат, емблематичната за българската култура сграда на кино „Модерен театър“, която е една от най-красивите в столицата ни, от години продължава да бъде занемарена, необитаема и да се руши, въпреки че според закона собствениците на паметници на културата са длъжни да се грижат за доброто им състояние. Не се е чуло обаче Инспекторатът за опазване на културното наследство към МК да е санкционирал собствениците на сградата за това, че не полагат грижа за фасадата й, посочват от „Кинопамет”.

Аварийното и опасно състояние на знаковата сграда налага министър Боил Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство в най-кратки срокове да предложи с решение на Министерски съвет сегашният собственик на „Модерен театър“ да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху имоти - частна държавна собственост, категорични са в сдружението.

По нататъшното стопанисване и управление на имота на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 26 следва да бъде възложено на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ или на Българска национална филмотека, а средствата за реставрация на важната за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да се осигурят по европейски програми, изтъкват от гражданското сдружение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки