Завършилите „Училище за лазарки” в „Етър"-а ще представят обичая лазаруване


Завършилите „Училище за лазарки” в „Етър"-а ще представят обичая лазаруване
Снимка: ЕМО „Етър“
10 Април 2019, Сряда


Те вече имат „Уверително“ за това, че вече са моми и могат да се задомят

Автор: Десант

От 8 до 19 април етнографският музей „Етър” провежда традиционното си вече „Училище за лазарки” на двадесетина най-артистично представилите се девойки на организираната в началото на месеца надпревара. 

Те ще вземат участие на Лазаровден, който тази година ще честваме на 20 април, във възстановките на обичая лазаруване, които ще бъдат представени на този ден в „Етър"-а от 11,30 и 13,30 ч. 

Първото издание на „Училище за лазарки“ се провежда през 2010 г. В инициативата тогава се включват десетина момичета на възраст между 13 и 16 г. През 2018 г. завършилите училището са повече от 30, а възстановките на обичая Лазаровден в музея са вече дългогодишна традиция.

Целта на инициативата е запознаване на младите момичета с обичая Лазаруване и преживяване автентичността на празника. Участничките се въвеждат в символиката на Лазаровден и разучават обредни лазарски песни и танци. След преминаване на обучението си в „Училището за лазарки“, момичетата участват във възстановка на обичая Лазаруване, която се провежда в ЕМО „Етър“, в самия ден на празника.

Девойките са облечени в автентични габровски носии, носят кошници, украсени с цветя и венци на главите си.

Пред многобройните посетители на музея те минават и благославят със своите танци и песни къщите по занаятчийската чаршия, а майсторите занаятчии са неизменна част от празника, влизайки в ролята си на стопани на къщите.

За проявеното усърдие в празничния ден, завършилите успешно „Училището за лазарки“ получават „Уверително“ за това, че вече са моми и могат да се задомят.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки