Първите подводни археологически изследвания в България са около Маслен нос


Първите подводни археологически изследвания в България са около Маслен нос
Снимка: РИМ-Бургас
03 Април 2019, Сряда


Лекция в бургаския музей ще разкрие как тези дългогодишни изследвания очертават трансформациите в обществата, обитавали западното крайбрежие на Черно море

Автор: Десант

През следващата година ще се навършат 60 години от първите подводни археологически изследвания в България. Те се провеждат през 1960 г. около Маслен нос, като научен ръководител е тогавашният  директор на бургаския музей - професор Иван Гълъбов.

Тази събота, 6 април, традиционната лекция на Регионален исторически музей-Бургас ще разкаже как тези дългогодишни изследвания очертават трансформациите в обществата, обитавали западното крайбрежие на Черно море.

Уредникът в археологическата експозиция на музея в морския град Милена Дамаскова ще представи десетилетията работа на подводните археолози, с които се изясняват промените в разположението на пристанищните басейни, изменението на географската среда и древните селища и пристанища.

Лекцията „Подводни археологически проучвания по Южното българско Черноморие“ ще се състои тази събота (6 април), от 11,30 ч. в Етнографския музей на ул. „Славянска” 69.

Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки