Музеят в Кюстендил представя уникални традиционни облекла от региона


Музеят в Кюстендил представя уникални традиционни облекла от региона
01 Април 2019, Понеделник


За първи път в една експозиция са събрани автентични традиционни облекла, тъкани и накити от фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев

Автор: Десант

В зала „Стримон" на Регионалния исторически музей в Кюстендил е подредена уникална етноизложба. Тя е под надслов „Багри от долините на Струма и Места" и събира облекла, тъкани и накити от музеите на няколко града.

За първи път в една експозиция са събрани автентични традиционни облекла, тъкани и накити от фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев. 

Всеки регион има своята специфична народна носия, която е изпълнена със символиката на старите вярвания, със сакралните знаци, които идват от хилядолетия назад.

„Общото, което ги обединява, това е общобългарският етнически стил, който се свързва с формата, с украсата, с начина на изработката. Те са домашно тъкани. Формата при женския костюм са четирите основни типа - еднопрестилчена, двупрестилчена, сукманът, саята. Украсата е с гайтани, с шевици, със сърмени ширити. При женското облекло украсата е предимно при пазвената извивка, при полите и при ръкавите" - уточнява уредничката Веска Спасова.

Тя изтъква още, че облеклото може да бъде знак за пол, за възраст, за семейно положение, за религия. Женското облекло дава информация - например жената дали е сгодена или е свободна, дали е жена или е девойка.

Самата изложба започва с Граово - историко-географската и етнографска област, която обхваща Пернишката и Брезнишката котловина.

В експозицията са показани също така булчинска носия, беневреци, ментета, кърпи, накити с непреходна стойност.

Може да се види и сукман, по който има орнаменти със сърмен ширит и мъниста.

Интерес представлява и малка везана шапчица, която е елемент от женското забраждане от средна Западна България. По думите на Веска Спасова, тя се изработва от малка ивица конопено платно, което е полусферично, с геометрична орнаментика и с везба, която е предимно в червен цвят.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки