Българите в Одеса изпратиха с ритуал Баба Марта


Българите в Одеса изпратиха с ритуал Баба Марта
31 Март 2019, Неделя


Танцовите състави „Лудо Младо“ и „Български сърца“ се включиха със запалващи български танци, а многобройната публика с удоволствие се включи в хорото

Автор: Десант

По инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“ бе проведена акция „Довиждане, Баба Марта“.

Пред Оперния театър българите от Одеса и областта окачиха мартениците си на едно от дърветата там. Към акцията се присъединиха ученици от Българския културно-просветен център „Аз буки Веди“, които разказаха за българската традиция как се посреща и изпраща „Баба Марта“.



Танцовите състави „Лудо Младо“ и „Български сърца“ се включиха със запалващи български танци, а многобройната публика с удоволствие се включи в хорото. На мероприятието присъстваха представители и на Генералното консулство на Р България в Одеса.

„Изпращането на Баба Марта вече е традиция за Одеса. Идеята дойде още през 2013 година, когато решихме да покажем как продължава традицията на окачване на мартеници. Одеса е многонационален град и това е един от начините да запознаем хората с нашата култура и обичаи. С всяка година това събитие набира популярност, и все повече родители заедно с децата си идват да кажат „Довиждане, Баба Марта“. Приятно е да виждаме как случайни минувачи с удоволствие се включват в хорото и се интересуват от българските традиции”, каза Максим Димитров, представител на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.



След акцията като подарък за града от българите остана едно „мартенично" дърво, украсено с мартеници, като символ на настъпилата пролет и добри пожелания към всички. Инициативата се провежда с подкрепата на Одеския градски съвет.


В категории: Новини , Международна политика , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки