Последният случай със знака на площад „Гарибалди” преля „чешмата”


Последният случай със знака на площад „Гарибалди” преля „чешмата”
31 Март 2019, Неделя


Обръщам се към Камарата на архитектите в България и към Съюза на архитектите в България, за отношение и защита авторитета на архитектурната професия, пренебрегвана за кой ли път от Госпожа Кметицата и общинската администрация

Автор: Арх. Здравец Хайтов

Последният случай със знака на площад „Гарибалди”, като че  ли преля „чешмата”... Отново с медийна атака, водена от „добруването” в полза на софиянци, г-жа Фандъкова сложи нещата по местата им и без да обяснява в детайли, неотменимо нареди премахване на чешмата.

Вместо обаче да го слага Паметния знак, пред сградата на УАСГ за назидание на бъдещите архитекти, да си го сложи пред Столична община, щото разрешението за поставяне на пл. „Гарибалди”, е издадено от подопечната и ДАГ, след конкурс и одобрен поне от десетина експерти по синтеза работен проект! Те, Общината, да са гледали и цвят, и материал, и големина, но един път одобрен проектът, става закон!

Може след това да се хлъзгаш, може да се спъваш в колчетата, но причината е ясна и причинителят е точно определим, по писаните изисквания и норми, съгласно Законът.

Някой трябва да го каже!

Обръщам се към Камарата на архитектите в България и към Съюза на архитектите в България, за отношение и защита авторитета на архитектурната професия, пренебрегвана за кой ли път от Госпожа Кметицата и общинската администрация.

По случая да бъде сезирано Министерството на културата за нарушено авторско право и Прокуратурата, за незаконни действия по премахване на законно поставен паметен знак, както и за увреждане на обществения интерес и злоупотреба с власт и средства!

По данните на районната кметица г-жа Ачкова чешмата струва на данъкоплатеца 24 000 лв. (вероятно десетократно по-малко!) и нейното разрушаване или преместване, би увеличило средствата давани от гражданите на София и гражданите на ЕС (проектът е и с евро пари!).

В своите изказвания за премахването, основание за крайно действие на г-жа Фандъкова, опирайки се само на  естетически съображения на общественото мнение, не е достатъчно.

Обръщам се и към колегата арх. Панталеев, да защити авторското си право за проектиране на синтезният знак, без чието съгласие, последният не може да бъде пипан!

Вярно е, че е на малка стойност в сравнение с мемориала „1300 години България” за стотици хиляди лева, сравнен със земята от г-жа Кметицата и решение на Столичния общински съвет, като опасен за здравето и сигурността на софиянци...!? Минало...

По-важното е спазване на законността и уважителното отношение към професията, в случая архитектурната и зачитане моралните ценности на обществото ни.

Може г-жа Фандъкова, да изиска контрол  на  закуските на дечицата в детските градини да са еко и качествени, добре е да се застъпи с авторитета на нейната професия пред Образователното министерство, да се изучава повече Ботев и Вазов в училищата, но да назидава и вменява некомпетентност на архитектурното образование, през медиите, с поставяне на „сгрешеният символ” пред университет, идва в повечко!

Случаят с небостъргача в София е нагледен пример за снишаване на общинските власти при силни ветрове, политическо влияние и парични потоци, но той е аналогичен с „чешмичката”, когато трябва законът и моралът да са в основата на действията, на овластените.

Аз заставам зад Архитекта и Архитектурата!



В категории: Новини , Общини , Архитектура

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
и прахови частици
31.03.2019 19:30:35
0
1
и прахови частици. пък изчезва тонове растителност!!!!!!!!!!!!!!! Тонове!!!!!!!!!!! И търсачката в интернет - няма нищо. (или нищо по същество!!!) за растителността. а дали има и други??????? няма чешмички, чимшири.... да се направи една проверка...
2
уляли са се
31.03.2019 18:44:36
0
1
уляли са се... не е едно, не две.... чудят се къде и какво!!!! Няма власти, закон... граждани, нищо
1
страшно
31.03.2019 18:37:26
0
1
На Гарибалди паметника - сигурно е и чуждестранно, смесено участие, проект, разрешения....
Ами софийските централни? и това - кой знае от кога.... Неузнаваеми са - за който има спомен. Раститетлността..... колко ли тона е изчезнала. кой знае какво още.... трябва някаква анкета....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки