Започна срещата на четири очи между Борисов и Виорика Данчила в двореца „Виктория“ в Букурещ


29 Март 2019, Петък


Акцент в разговорите между двамата премиери ще са енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес за България и Румъния

Автор: Десант

Започна срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Данчила в двореца „Виктория“ в Букурещ. Разговорите се провеждат в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и Румъния и на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Българският и румънският премиер ще обсъдят задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения, които ще допринесат за свързаността, сигурността и стабилността в Югоизточна Европа.

Министър-председателите Борисов и Данчила ще се спрат на важните теми от европейския дневен ред, както и на поставените във фокуса му въпроси от Румънското председателство на Съвета на ЕС.

България и Румъния споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия Европейски съюз.

Двете страни високо оценяват Дунавската стратегия и настояват за по-нататъшното й развитие като пореден инструмент за подобряване на живота на европейските граждани.

Акцент в разговорите между премиерът Борисов и румънският министър-председател Данчила ще са енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес. Такива са междусистемната газова връзка България-Румъния (IBR)  и изграждането на ново мостово съоръжение на р. Дунав.

Докато двамата премиери разговарят на четири очи, двустранни срещи с румънските си колеги провеждат министрите във водената от българския министър-председател делегация.

В нея са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта – Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова.

След приключване на разговорите, ще бъдат подписани двустранни споразумения.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки