Изложба, филм и работилница разкриват пътя на каракачаните


Изложба, филм и работилница разкриват пътя на каракачаните
Снимка: Уикипедия
28 Март 2019, Четвъртък


Тяхната самобитност се предава и до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура

Автор: Десант

Изложбата „По пътя", дело на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, представя наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването.

Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Експозицията е съставена в рамките на проект CU TENDA – истории, образи и звуци в движение (Живата памет на Югоизточна Европа).

Пътят препраща към реалното движение в пространството и паметта за културни знания и умения за обитаване на планината, за изграждане на жилища и отглеждане на животни, за приготвянето на храна и изработването на дрехи и тъкани.

От друга страна, пътят е метафора и на годишния, и на жизнения цикъл на хората и животните. Той структурира човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, празничност и всекидневие.

Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.

Изложбата гостува в Музея на розата в Казанлък, като откриването й на 28 март от 17,30 ч. ще бъде съпътствано от представяне на филма "CU TENDA – пътуване с каракачаните" и творческа работилница за малки и големи.

Каракачаните са етническа общност, живееща основно в планините Пинд в Гърция и Източна Стара планина в България. Говорят каракачанския диалект и са източноправославни християни.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки