В Казанлък започват Чудомировите празници, възстановяват фестивала „Златен тръндафил“


В Казанлък започват Чудомировите празници, възстановяват фестивала „Златен тръндафил“
25 Март 2019, Понеделник


Тази година мотото им е: „Никой не е по-силен от слабостите си“

Автор: Десант

На Благовещение в Казанлък се откриват 26-тите поред Чудомирови празници, което по традиция съвпада с рождения ден на патрона им – хумористът от Турия, прославил образа на нашенеца по света Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

Тази година те преминават под мотото: „Никой не е по-силен от слабостите си“, и включват както традиционни и утвърдени вече прояви, конкурси, изложби и фестивали, така и съвсем нови инициативи, които ще популяризират творчеството на Чудомир и привличат нови почитатели.

За пореден път публиката на празниците ще избере „Комедиен хит на сезона“, както и ще бъдат отличени най-младите последователи на Чудомир, в националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“.

Възражда се отново хумористичният фестивала „Златен тръндафил“, както и научните конференция, посветена на Чудомировото творчество.

Тази година темата е „Чудомир между противоречията“ с ръководител на форума проф. Николай Аретов. За първи път в рамките на празниците на Чудомир ще се проведе втори научен форум - национална кръгла маса, посветена на проблемите на фолклора. В нея ще вземат участие ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Министерството на културата.

Няколко нови книги ще срещнат своята казанлъшка публика по време на празниците: това са премиерите на книгата на Явор Милушев, представена от проф. Веселин Методиев- „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“, „Години любов“ – на журналиста Георги Тошев- книга и филм, посветени на актрисата Невена Коканова, книгата на Иво Милев, посветена на „Живота и смъртта на Людмила Живкова“, и стихосбирката „Благословете Юда“ на Мария Лалева.

26-тите поред празници, посветени на Чудомир ще бъдат открити с музикален концерт за цигулка и пиано на проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова. На концерта за първи път казанлъчани и посетителите на празниците ще чуят изпълненията на цигулка от цигулката на съпругата на Чудомир -  Мара Чорбаджийска.

Казанлъшкият лютиер Андриян Андреев възстанови цигулката на Чудомировата съпруга специално за празниците тази година.

На Благовещение ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ, присъждана от жури от вестник „Стършел“. Тази година носителят й е младият автор от София Деян Копчев, който ще получи плакет с изображението на Чудомир.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки