В Малко Търново се готвят за протест срещу изграждането на лагер за мигранти


В Малко Търново се готвят за протест срещу изграждането на лагер за мигранти
Центърът за мигранти е предвиден да бъде построен на това място в странджанското градче
22 Март 2019, Петък


Аз на „Лъвов мост“ в София съм виждал повече мигранти, отколкото тук, казва кметът на града Илиян Янчев, който недоумява кое налага изграждането на подобни центрове

Автор: Теодора Иванова

Жителите на Малко Търново заплашват с гражданско неподчинение и живи вериги на международния път за Турция, ако държавата предприеме действия за изграждане на лагер за мигранти в центъра на града.

Каква ще бъде точно формата на протест, ще стане ясно на 26 март, когато в странджанското градче край границата ще се проведе общо събрание на хората, останали да живеят в този край.

Както става вече ясно от обществена поръчка от МВР, в Малко Търново, Елхово и Любимец ще се строят три фургонни лагера за общо 3000 мигранти. Общата стойност на проекта е над 8 милиона лева.

Бъдещият лагер в Малко Търново ще се намира на ул. «Княз Борис 1» 54, в двора на бившето гранично поделение. Предвидено е в тях да бъдат настанявани до 280 души.

„Аз имам различна информация. Не става дума за лагер, а за бежански пункт. В него нелегални мигранти, ако бъдат задържани като нарушители на границата ни, ще бъдат настанявани в рамките на 24 часа, след което ще бъдат транспорирани до бежанските центрове във вътрешността на страната“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Убеден съм, че в Малко Търново 80 процента от хората не са виждали жив мигрант от много време, защото оградата по границата даде своя ефект. Аз на „Лъвов мост“ в София съм виждал повече мигранти ,отколкото в Малко Търново. Полицията си върши добре работата, тя заслужава адмирации. Но пак казвам, нека Министерството на вътрешните работи да даде подробен отговор какво ще се случва, за да може наистина хората тук да бъдат спокойни“, добави кметът.

Той изрази все пак недоумение, че подобен мащабен проект не е съгласуван с местната власт и дори не е направен опит предварително да бъде информирана обществеността в града.

Така или иначе местните жители са готови на всичко, за да се противопоставят на намеренията на държавата. Те не крият, че се страхуват за бъдещето си. В момента в будното някога градче в сърцето на Странджа огромен процент от неселението вече е от ромски произход. Остана сега останалите до сто процента да бъдат от арабски произход и тази община нацяло да изпадне от границите на България, гневят се хората в Малко Търново.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки